U Novom dug za smeće 2,6 miliona, trećina nenaplativa

Među najvećim dužnicima su firme “Novito” u stečaju sa 36,6 hiljada eura, “Vektra Boka “sa 45,4 hiljade i podgorički Duvanski kombinat sa 17,23 hiljada eura
59 pregleda 0 komentar(a)
Komunalci, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Komunalci, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.11.2018. 18:27h

Privreda i građani hercegnovskom preduzeću “Čistoća” za usluge odvoženja smeća duguju oko 2,6 miliona eura, ali je trećina duga ili oko 870 hiljada eura nenaplativa zbog zastarjelosti.

“To je posljedica višegodišnjeg manjkavog rada u naplati potraživanja, kao i neodgovornog odnosa jednog dijela korisnika naših usluga”, kazao je direktor “Čistoće” Vladimir Arsić.

“Na kraju ove godine ćemo nakon selekcije i podizanja tužbi protiv mnogih korisnika izvršiti značajniji otpis nenaplativih potraživanja i tako očistiti bilanse, kako bismo konačno imali realno stanje u računovodstvu. Tek tada ćemo imati urednu i jasnu aktivu i znati sa čime tačno raspolažemo”, najavio je Arsić.

Hercegnovska privreda “Čistoći” duguje 1,627 miliona eura, među među kojima je i veliki broj neaktivnih preduzeća koja nisu izmirila svoja dugovanja u ranijem periodu.

Među najvećim dužnicima su firme “Novito” u stečaju sa 36,6 hiljada eura, “Vektra Boka “sa 45,4 hiljade i podgorički Duvanski kombinat sa 17,23 hiljada eura.

Arsić ističe da su i privredni subjekti i građani navikli na dosta blag odnos „Čistoće“ prema njihovim dugovanjima bez sistematične i kontinuirane akcije u naplati.

“Od proljeća ove godine inovirani su programi i značajno poboljšani metodi naplate. Uvedene su automatske opomene prema svima koji kasne sa uplatama, sa mnogima se ostvarauju i direktni kontakti, a pripremamo i naloge za izvršenje i tužbe. Svi dužnici će se suočiti sa sudskim epilogom ukoliko ne izmire svoje obaveze ili ne pristupe zaključivanju sporazuma o reprogramu duga”, navodi Arsić.

Od juna do oktobra u “Čistoći” su, kako navode, uz poboljšane metode i organizovaniji rad Službe naplate, povećali naplatu za 70 odsto i ostvarili prihod od 752.548 eura u odnosu na 441.789 eura prošle godine.

Bonus video: