Rade na prevenciji ranog napuštanja škole

„Podaci se, podrazumijeva se, koriste isključivo za dobrobit djece i unapređenje sistema. Jer ako obrazovni sistem ima obavezu prevencije mnogih negativnih pojava u društvu, uključujući rano napuštanje škole, ono mora raspolagati relevantnim informacijama,“ kazali su iz Ministarstva prosvjete „Vijestima“
50 pregleda 0 komentar(a)
djeca, škola, Foto: Shutterstock
djeca, škola, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.04.2018. 12:18h

Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Unicefom radi na prevenciji ranog napuštanja škole, a u ovom pilot projektu učestvovaće 20 osnovnih i srednjih škola iz šest crnogorskih gradova.

Učesnicima su podijeljeni upitnici koji se tiču njihovog socijalnog statusa. U upitniku se, između ostalog, nalaze pitanja o obrazovanju njihovih roditelja, da li porodicu prati Centar za socijalni rad i da li ona žive i odrastju u otežanim uslovima.

„Podaci se, podrazumijeva se, koriste isključivo za dobrobit djece i unapređenje sistema. Jer ako obrazovni sistem ima obavezu prevencije mnogih negativnih pojava u društvu, uključujući rano napuštanje škole, ono mora raspolagati relevantnim informacijama,“ kazali su iz Ministarstva prosvjete „Vijestima“.

Iz resora Damira Šehovića su kazali da je informacioni sistem nadograđen modulom za rano upozorenje o riziku od napuštanja na nivou odjeljenja, odnosno škole.

„Upitnik je stoga dio pomenutih aktivnosti i dobio je saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka. Podatke može koristiti odjeljenski strarješina i pedagoško-psihološka služba, a iz aplikacije se mogu izuzimati samo i isključivo u statističke svrhe,“ pojasnili su oni.

Bonus video: