Savjet za građansku kontrolu rada policije: Purišić uvažio preporuke

"Ministar Purišić se odgovorno odnio prema izdatoj preporuci i uputio je javni poziv NVO sektoru da imenuje dva/dvije člana/ice u ovo važno tijelo. Savjet njegov postupak javno ističe i pohvaljuje"
95 pregleda 1 komentar(a)
Savjet za građansku kontrolu, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Savjet za građansku kontrolu, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Ažurirano: 11.11.2018. 09:45h

Ministar rada i socijalnog straranja, Kemal Purišić, uvažio je preporuku Savjeta za građansku kontrolu rada policije da se u Koordinacioni odbor za koordinaciju, sprovođenje, praćenje i procjenu politika i mjera za sprječavanje i borbu protiv svih vidova nasilja obuhvaćenih Istanbulskom konvencijom uključe i predstavnici nevladinih organizacija (NVO) specijalizovanih za zaštitu od nasilja u porodici, saopšteno je iz Savjeta.

Oni su sredinom godine uputiili preporuku da se u postojeći Koordinacioni odbor koji prati primjenu Istanbulske konvencije uključe i organizacije civilnog društva.

"Ministar Purišić se odgovorno odnio prema izdatoj preporuci i uputio je javni poziv NVO sektoru da imenuje dva/dvije člana/ice u ovo važno tijelo. Savjet njegov postupak javno ističe i pohvaljuje", poručuju iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Savjet je reafirmisao i svoju preporuku da se pristupi konkretnijem i fleksibilnijem tumačenju mogućih aktivnosti na koje obavezuje član 16. Istanbulske konvencije.

"Postojeća rješenja nijesu dovoljna da zaštite žene od svih oblika nasilja i da se spriječi dalje nasilje u porodici niti je dovoljno istaknuta važnost prevencije i obrazovanja učinioca nasilja u pogledu sprječavanja daljeg nasilja i izmjene obrazaca nasilnog ponašanja. Uglavnom se aktuelne aktivnosti svode na provođenje zaštitne mjere psihosocijalnoog tretmana nasilnika", navodi se u saopštenju.

Savjet je, preporučio da se u sklopu implementacije člana 16. uvedu servisi savjetovališta za učinioce nasilje i to kako na obaveznoj tako i na dobrovoljnoj osnovi.

"Na potrebu uspostavljanja i razvijanja savjetovališta ukazuje policijska i sudska statistika i intenzitet problematike nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Kroz uspostavljanje savjetovališta pruža se prilika za razvijanje dodatnog parterstva između Vlade i civilnog društva. Značajan dio aktivnosti može biti povjeren specijalizovanim NVO, što su i iskustva zemalja sa demokratskom tradicijom".

Kako se navodi u saopštenju, povodom te preporuke iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su kratko odgovorili “da će preduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se na najbolji način implementirala Istanbulska konvencija”.

Preporučujemo za Vas