"Vijesti" na svjetskoj premijeri: Autobus skrojen po mjeri putnika

Potrošnja goriva je smanjena oko četiri odsto zbog bolje aerodinamike i nove lagane karoserije
81 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2017. 06:07h

Autobuski prevoz je i dalje najpopularniji vid transporta putnika. Samo u Njemačkoj, na primjer, prošle godine je prodato 5,5 milijardi autobuskih karata. Glavni zahtjevi operatora su što manji troškovi upotrebe, bezbjednost, funkcionalnost i udobnost. Upravo to su stavke na koje se Mercedes fokusirao pri izradi novog turističkog autobusa “turizmo” (Tourismo) koji je svjetsku premijeru imao prošle sedmice u Briselu.

Potrošnja goriva je na primjer, smanjena oko 4 odsto prije svega zahvaljujući poboljšpanoj aerodinamici i novoj elegantoj i laganoj karoseriji. Elementi poput aerodinamičnih retrovizora doprinijeli su da koeficijent otpora vazduha bude samo 0,33.

Poseban akcenat Mercedes je stavio na bezbjednost. Sistem kočenja u urgentnim situacijama Active Brake Assist 3, Stop/Start Assist i uređaj za detekciju umora vozača su samo neke od mnoštva sofisticiranih tehnologija kojima raspolaže novi Tourismo RHD. Mercedesov autobus, na primjer, ne može da udari u vozilo ispred pri brzinama do 60 km/h.

U pogledu pasivne bezbjednosti Turizmo takođe postavlkja standarde. Ako uprkos svim preventivnim mjerama ipak dođe do udesa, vozača i suvozača će da sačuva jedinstveni sistem zaštite pri frontalnom udaru.

Takođe, potpuno nova konstrukcija okvira pruža maskimalnu bezbjednost putnicim ai vozaču u slučaju bočnog prevrtanja.

Komfor putnika je takođe na većem nivou. Osim što je prostor malo povećan tu je i stalna wifi konekcija, kao ipunjači za mobilne uređaje.

Dobrodošlicu putnicima iskazuju ergonomične stepenice i svijetao enterijer. Tu su i nova Softline sjedišta koja odslikavaju luksuz iz Mercedesovih putničkih vozila.

Široka paleta različitih dezena patosa, razne ocije presvlaka sjedišta zavjesa, i zone plafona, omogućavaju opremanje autobusa po želji kupca.

Novi dizajn kuhinje i toaleta dodatno doprinose komforu putnika, kao i novi klima uređaj.

Turizmo je dostupan u četiri verzije sa tri različite dužine, od 12,3 do 14 metara sa kapacitetom od 51 do 59 mjesta za putnike. Na taj način on se može konfigurisati i za duga putovanja, ali i za šatl prevoz na kraća rastojanja, kao i za ekskurzije i izlete.

Serijska proizvodnja Tourisma RHD počinje idućeg mjeseca, a u Mercedesu kažu da će cijene da budu vrlo atraktivne.

Unaprijeđeni motori za još veću uštedu

Dodatnu uštedu u potrošnji donose unaprijeđeni motori. Mercedesov redni šestocilindarski dizelaš sa oznakom OM 470 zapremine 10,7 litara dostupan je u 4 verzije od 360 do 456 KS.

Novina je i kompaktni agregat od 7,7 litara snage 354 konja koji kombiuje nisku potrošnuu sa malom težinom.

Uz nove opcije kao što su predvidljiva kontrola pogona i Eko drajver Feedback, potrošnja se dodatno može smanjiti.

Galerija

Bonus video: