Studija za stadion u završnoj fazi

Vlahović je pojasnio da će nakon izrade Studije, Glavni grad imati kvalitetan dokument na osnovu kojeg će moći da raspiše međunarodni tender za odabir najbolje ekonomske ponude, “koja će biti najbolja za Grad”. Glavni grad će, kako je pojasnio, uložiti zemljište i komunalije
150 pregleda 2 komentar(a)
Gradski stadion, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Gradski stadion, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.06.2018. 16:45h

Studija izvodljivosti sa idejnim rješenjem za istočnu tribinu Gradskog stadiona, koja je prema planu trebalo da bude gotova do kraja avgusta prošle godine, je u finalnoj fazi.

Izradu studije Glavnom gradu je donirala organizacija “C.R.E.A.M Montenegro PPP Alliance”, koja je i odabrala švajcarski konzorcijum “HRS” i “HNB partners” da izradi dokument. Donacija je vrijedna 300.000 eura.

Direktor organizacije “C.R.E.A.M Montenegro PPP Alliance”, Darko Vlahović, kazao je “Vijestima” da je riječ o veoma kompleksnom projektu, čija će realizacija revitalizovati centar grada.

On je ocijenio da je Studija mogla biti i ranije završena, ali da je najbitniji kvalitet dokumenta.

“Glavni grad će dobiti kvalitetan dokument... Mi to gledamo kao održivi razvoj u širem pojasu”, kazao je Vlahović.

Vlahović je pojasnio da će biti ispoštovani standardi FIFA i da će stadion, umjesto dosadašnje tri, imati četiri zvjezdice, a biće napravljeno i 1.000 novih parking mjesta, “ što će rasteretiti taj dio grada”.

On je istakao da Glavni grad neće platiti ni centa za izradu studije, ni za realizaciju projekta, koja se procjenjuje na 100 miliona eura.

Vlahović je pojasnio da će nakon izrade Studije, Glavni grad imati kvalitetan dokument na osnovu kojeg će moći da raspiše međunarodni tender za odabir najbolje ekonomske ponude, “koja će biti najbolja za Grad”. Glavni grad će, kako je pojasnio, uložiti zemljište i komunalije.

Iz Glavnog grada “Vijestima” je saopšteno da je riječ o složenom poslu koji zahtijeva rješavanje planskih, imovinskih i ekonomskih pitanja kojima treba pristupati studiozno i sistemski, jer je izgradnja istočne tribine samo prvi korak u rekonstrukciji čitavog stadiona, radi stvaranja jedinstvene cjeline i kompaktnosti objekta po svim standardima UEFA i FIFA.

“Suština izrade studije izvodljivosti jeste upravo da se rješenja prilagode postojećoj sportskoj infrastrukturi, što je zahtjevan posao”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Bonus video: