Slovenci kontrolišu Njemce zbog kolektora u Budvi

Ugovor, u koji su "Vijesti“ imale uvid potpisao je gradonačelnik Dragan Krapović i dr Jože Duhovnik, kojim se lokalna uprava obavezala da će konsultantske usluge za 274 konsultantska dana platiti ukupno 164 hiljade eura
143 pregleda 4 komentar(a)
Budva, kolektor, Foto: Vuk Lajović
Budva, kolektor, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.08.2018. 15:43h

Opština Budva angažovala je renomiranu slovenačku konsultantsku kuću "Dr Duhovnik" koja će uraditi superviziju projekta otpadnih voda, što je preduslov za sporazumni raskid ugovora između lokalne uprave i Vlade sa jedne i njemačke kompanije WTE Wassertechnik iz Esena i austrijskog koncerna EVN iz Beča sa druge strane.

Ugovor, u koji su "Vijesti“ imale uvid potpisao je gradonačelnik Dragan Krapović i dr Jože Duhovnik, kojim se lokalna uprava obavezala da će konsultantske usluge za 274 konsultantska dana platiti ukupno 164 hiljade eura.

WTE Wassertechnik iz Esena, koja je izgradila postrojenje za šta se kreditno zadužila 56 miliona eura, po dogovoru iz maja postignutim sa Opštinom i Vladom Crne Gore, napustiće projekat otpadnih voda u Budvi do kraja ove godina. U roku od 150 dana, biće izvršena supervizija cijelog projekta, a kojom će biti utvrđeno koliko je zaista novca utrošeno u izgradnju postrojenja u bečićkom naselju Vještica, te kanalizacione mrežu i morski ispust.

Konsultanti će izvršiti analizu u kojem obimu su relizovani deset djelova projekta otpadnih voda, koji su osnovnim ugovorom bili predviđeni da njemački partner izvrši.

Po dogovoru Opštine, Vlade i njemačke strane, supervizija projekta mora biti završena u roku od 90 dana, a potom u dodatnom roku od 60 dana biti isplaćena njemačka kompanija i to po onoj cijeni koja bude utvrđena supervizijom, a sa kojom će se saglasiti sve strane. Dogovor je da se u koordinaciji Opštine i Vlade pregovara sa međunarodnim finansijskim institucijama i bankama oko iznalaženja novog kreditnog aranžmana i refininsiranja postojećih obaveza. Opština bi uzela novi kredit kojim bi njene godišnje obaveze bile višestruko manje nego što sada iznose prema njemačkom partneru. Opština je početkom juna na račun WTE prebacila 6.5 miliona eura, čime je izbjegnuto aktiviranje garancije od 29,3 miliona eura od države.

Bonus video: