Da li se mijenjanjem učiteljice krše dječja prava?

U pritužbi grupe roditelja Ombudsmanu navodi se da je učiteljica Rabrenović vraćena prvacima i da su na taj način njihova djeca diskriminisana
339 pregleda 0 komentar(a)
OŠ Vladimir Nazor, Foto: Luka Zeković
OŠ Vladimir Nazor, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.08.2018. 19:44h

Kancelarija Ombudsmana pokrenula je postupak provjere da li su djeci II-3 razreda Osnovne škole “Vladimir Nazor” u Podgorici povrijeđena prava zbog odluke direktorice Ljiljane Krivokapić da njihova dosadašnja učiteljica Desanka Rabrenović više ne vodi taj razred, već da ga preuzme druga.

U pritužbi grupe roditelja Ombudsmanu navodi se da je učiteljica Rabrenović vraćena prvacima i da su na taj način njihova djeca diskriminisana.

Roditelji su prethodno, kako su rekli “Vijestima”, pisali peticiju direktorici škole, žalili su se i Ministarstvu prosvjete, ali bez efekata.

S obzirom na to da uskoro počinje i školska godina, obratili su se Ombudsmanu.

“Roditelji i učenici su jednoglasni u stavu da su izuzetno zadovoljni učiteljicom i rezultatima rada u prethodnoj školskoj godini”, navode oni u dopisu.

Direktorica škole juče nije bila u prilici, kako je rekla “Vijestima, da razgovara. Ona je obećala da će danas biti spremna da odgovori napitanja u vezi sa odlukom koja je naišla na revolt roditelja.

A oni od zaštitnika očekuju da preduzme sve zakonske mehanizme kako bi se spriječila, kako smatraju, dalja povreda prava i slobode djece koja su “samovoljnom odlukom direktorice dovedena u neravnopravan položaj u odnosu na druge učenike i odjeljenja kojima se ne mijenja učiteljica...”

“Mi roditeji apsolutno smo jednoglasni u stavu da smo izuzetno zadovoljni visokoprofesionalnim radom i odnosnom prema našoj djeci učiteljice Desanke Rabrenović i da su naša djeca izuzetno zadovoljna odnosnom učiteljice prema njima i individualnoj posvećenosti u savladavanju gradiva u prethodnoj školskoj godini”, navode roditelji.

Oni potenciraju i činjenicu da nastavu u tom odjeljenju pohađa i učenik sa posebnim potrebama “sa kojim je učiteljica izgradila profesionalan pedagoški odnos na visokom nivou i kod koga je došlo do značajnog individualnog napretka upravo zbog izgrađenog povjerenja i maksimalne posvećenosti učiteljice”.

U peticiji, koju je potpisalo 20 roditelja, navodi se da je direktorica škole odlučila da učiteljiocu vrati u prvi razred samoinicijativno, na kraju školske godine, bez ikakvih najava i konsultacija sa roditeljima.

Oni traže da učiteljica Rabrenović i dalje vodi odjeljenje, pa su se obratili i skupštinskom Odboru za prosvjetu i nauku, Upravi za inspekcijske poslove “kako bi se već jednom stalo na kraj samovolji direkorice koja donosi odluke koje su protivne interesima djece”.

Ombudsman da spriječi pokušaj diskriminacije

“Postupajući po vašoj pritužbi koja se odnosi na prava djeteta, zaštitnik je utvrdio da ista ispunjava uslove... te je pokrenuo postupak ispitivanja jednog ili više prava na koje ukazujete”, odgovor je zamjenice ombudsmana Snežane Mijušković. Roditelji su u dopisu ocijenili kako smatraju da kancelarija odmudsmana “treba pod hino da se uključi u rješavanje problema i u skladu sa nadležnostima spriječi svaki pokušaj diskriminacije”.

Bonus video: