Perović: Crna Gora nema sposoban ljudski kadar za zaštitu Solane

“Ako budemo čekali da nas EU pritiska za sve što sami moramo da prepoznamo kao bitno, postavlja se pitanje da li smo kao društvo dovoljno vrijedni da nas tamo prihvate kao ravnopravnu članicu”
134 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Perović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Perović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.06.2018. 10:25h

Crna Gora nema sposoban ljudski kadar, kvalitetnu infrastrukturu, jasnu poslovnu viziju i dugoročnu strategiju, za rješavanje problema Solane, rekao je direktor nevladine organizacije Ozon, Aleksandar Perović.

“Valorizacija, koja je prihvatljiva sa ekološkog i ekonomskog aspekta, podrazumijeva sposoban ljudski kadar i kvalitetnu infrastrukturu, jasnu poslovnu viziju i dugoročnu strategiju. Mislim da danas ne možemo pričati o tome”, rekao je Perović agenciji MINA..

On je ocijenio da je problem investiciona moć države, ljudski kadar, infrastruktura, poslovna viziju i dugoročna strategija.

“Sigurno je da bi, da postoji politička volja, ali i značajan pristisak građana, rok za rješavanje pitanja Solane bio mnogo manji, bez obzira na kompleksnost pronalaženja sa ekološkog i ekonomskom aspekta, najprihvatljivijeg modela valorizacije”, smatra Perović.

Prema njegovim riječima, umjesto održavanja propalih prljavih tehnologije poput KAP-a i Željezare, a koje je trajalo godinama, trebalo je ulagati u ono što je bilo razvojna šansa.

Perović je kazao da je u interesu svih da međunarodna javnost prati kroz proces evropskih integracija otvorena pitanja, kakvo je zaštita ulcinjske Solane, ali da to nije garancija da će se pronaći najbolje moguće rješenje.

Komentarišući izjavu visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost, Federike Mogerini da će Solana biti prekretnica u pregovorima Crne Gore sa EU, Perović je ocijenio da je bitno kada visoki evropski zvaničnici pokažu interesovanje za važna životna pitanja u Crnoj Gori, a naročito za ona oko kojih se javnost dijeli,kao sto je slucaj sa Solanom.

Proces pregovora sa EU, kako je kazao, trebalo bi koristiti za predstavljanje razvojnih potencijala, koji bi državi obezbijedili konkurentnost i održivost, a ne samo problema , što je uobičajena praksa na Balkanu.

“Ako budemo čekali da nas EU pritiska za sve što sami moramo da prepoznamo kao bitno, postavlja se pitanje da li smo kao društvo dovoljno vrijedni da nas tamo prihvate kao ravnopravnu članicu”, rekao je Perović.

On smatra da nije moguće procijeniti kada će doći do zaštite ulcinjske Solane i da li će javni interes biti zaštićen.

“Imajući u vidu dosadašnju dinamiku zaštite Solane, ne znam koliko je moguće procijeniti kada bi moglo doći do kraja tog procesa, ali ono što je važnije jeste da li će Solana uopšte biti zaštićena, odnosno koliko građana vjeruje da će se zaštiti javni interes”, kazao je Perović.

Prema njegovim riječima, kada nadležnost oko nekog pitanja imaju i centralni i lokalni nivo vlasti sigurno će biti komplikacija i prostora za različite opstrukcije, manipulacije javnosti.

“Da ne govorim o prostoru za političku i druge vidove koruptivnih aktivnosti. Jednostavno previše toga je u igri kada je Solana u pitanju da bi sa ovog gledišta vidjeli ishod situacije”, rekao je Perović.

On je upozorio da pažnja javnosti mora biti kontinuirana jer se radi o resursu kakvih nema u izobilju.

Perović je rekao da se organizovanim aktivnostima pokušava diskreditovati nesporno veliki ekosistemski značaj tog područja.

“To mi daje za pravo da sumnjam da baš u tom dijelu imate trend prisutva ekokrinimala. Nevjerovatno je kako izostaje veće interesovanje tužilačkih organa”, zaključio je Perović.

Bonus video: