Jednokratna plastika je štetna

EU podstiče veću upotrebu platnenih cegera, metalnih flaša...
165 pregleda 1 komentar(a)
metalne flaše, Foto: EU Info centar
metalne flaše, Foto: EU Info centar
Ažurirano: 05.11.2018. 16:22h

Spremni za promjenu (ReadyToChange), kampanja je koju ovih dana na Facebooku i Instagramu sprovodi Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, sa ciljem da podstakne manju upotrebu jednokratne plastike i korištenje alternativnih rješenja.

“Kampanja podsjeća javnost koliko plastika za jednokratnu upotrebu šteti zdravlju i okolini, i promoviše upotrebu pametnijih zamjena kao što su platneni cegeri, metalne boce za višekratnu upotrebu”, kazali su “Vijestima” iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Podsjećaju da je kampanja rezultat zakonodavstva na nivou EU.

“Evropska komisija je početkom godine donijela Strategiju za zaštitu planete i građana, te za jačanje industrije, čiji je cilj da se smanji upotreba i zagađenje plastikom. Strategija predviđa da se do 2030. sva pakovanja na EU tržištu mogu ponovo koristiti ili reciklirati. ‘Strategija o plastici’ je dopuna Direktive 94/62/EZ o ambalaži i ambalažnom otpadu iz 2015“, navode iz Delegacije.

Kampanja kojom žele postaći manju upotrebu plastike, nastavak je aktivnosti iz septembra, kada su predstavnici Delegacije učestvovali u velike akcijama čišćenja obala. Tada je skoro 10.000 volontera, širom Crne Gore, sakupilo 47 tona nelegalnog otpada.

Riječ je o nastavku ekološke kampanje „Budi šampion! Baci otpad na pravo mjesto“ kojom je Delegacija EU, uz pomoć, protekle godine promovisala ideju pravilnog odlaganja otpada.

Iz Delegacije navode da svake godine u Evropi nastane 25 miliona tona plastičnog otpada, od čega se manje od 30 odsto prikuplja radi recikliranja.

Bonus video: