Kalanik podnio ostavku: "Volim Uber više od svega na svijetu..."

Odbor direktora saopštio je da će njegova ostavka dati kompaniji prostora da "u potpunosti prigrli novo poglavlje u istoriji Ubera"
0 komentar(a)
Travis Kalanik, Foto: Reuters
Travis Kalanik, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2017. 07:31h

Generalni direktor prevozne kompanije Uber, Travis Kalanik podnio je ostavku pod pritiskom akcionara, piše danas američki list Njujork tajms.

Pet velikih investitora tražilo je u utorak da Kalanik odmah podnese ostavku, navodi list, pozivajući se na neimenovane izvore.

Kalanik, koji je prošle sedmice rekao da će uzeti odsustvo na neodređeno vrijeme, ostaće u odboru direktora firme.

"Volim Uber više od svega na svijetu i u ovom teškom trenutku u svom privatnom životu prihvatio sam zahtjev investitora da podnesem ostavku kako bi Uber mogao da nastavi da gradi umjesto da bude ometen još jednom borbom", saopštio je Kalanik, prenosi Njujork tajms.

Odbor direktora saopštio je da će njegova ostavka dati kompaniji prostora da "u potpunosti prigrli novo poglavlje u istoriji Ubera".

Ostavka šefa Ubera uslijedila je poslije interne revizije poslovne prakse u firmi i niza skandala, uključujući pritužbe o seksualnom zlostavljanju.

Poslije pregleda više od 200 žalbi sektoru za ljudske resurse na, između ostalog, uznemiravanje i zlostavljanje, Uber je ovog mjeseca otpustio više od 20 radnika i preduzeo mjere protiv drugih zaposlenih. Nekoliko visokopozicioniranih šefova Ubera takođe je napustilo kompaniju.

Firmu je pogodila i tužba kompanije Alfabet, u čijem je vlasništvu Gugl, zbog navodne krađe trgovinskih tajni u vezi s automobilima bez vozača.

Kalanik je osnovao Uber kao startap kompaniju čija se vrednost danas procjenjuje na oko 70 milijardi dolara.

Bonus video: