Medojević: Telekom je dogovoren proces

Lider DF-a optužio Katnića da izbjegava da sprovede zakon i uhapsi Mila Đukanovića
153 pregleda 10 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.04.2018. 06:45h

Funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević ocijenio je da podizanje optužnice protiv bivših čelnika Crnogorskog telekoma Olega Obradovića i Miodraga Miška Ivanovića, a ne protiv Ane Đukanović, sestre šefa DPS-a Mila Đukanovića, “pokazuje da Crna Gora nije pravna, već privatna država u kojoj su poslovi porodice Đukanović iznad zakona”. Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića optužio je da ne smije podnijeti optužnicu protiv Đukanovića, iako, kako tvrdi, za to ima dovoljno dokaza koji su mu dostavljeni iz Amerike.

“Jasno je da se ovdje radi o dogovorenom, simuliranom procesu i Katniću koji izbjegava da sporvede zakon, i ono što je u Americi već dokazano, a to je da optuži i uhapsi Đukanovića. Biće zanimljivo vidjeti da li će tražiti pritvor za njih dvojicu”, rekao je Medojević.

SDT je priveo kraju istragu u predmetu “Telekom”, i nezvanično najavio podizanje optužnice protiv Obradovića i Ivanovića, koje sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito pribavili sebi i drugima 2.300.000 eura tokom privatizacije nekad državne kompanije.

“Pitanje za Obradovića i Ivanovića je da li u strahu od odmazde Đukanovića i ovog režima preuzimaju dio odgovornosti za krivicu koju nijesu skrivili”, rekao je Medojević. Istakao je da su u tom slučaju stvari vrlo jasne:

“Nakon sedam godina istrage FBI i američkog tužilaštva, vrlo precizno je utvrđeno da su direktori Mađar telekoma dali 7,3 miliona eura Milu Đukanoviću, i to preko njegove sestre Ane Kolarević, da donese odluku koja će njima ići u korist. Druga je priča kako je to tehnički odrađeno preko fiktivnih ugovora koje je Telekom potpisao poslije privatizacije”, rekao je Medojević.

Istakao je da je nevjerovatno da Katnić podiže optužnicu samo protiv Obradovića i Ivanovića:

“Koji ne mogu biti optuženi za korupciju, jer nijesu donosili odluke u ime države. Odluke je donio Đukanović i donosila ih je tenderska komisija koju je formirao Savjet za privatizaciju. Predmet korupcije je odluka Vlade koju je potpisao Đukanović, a ne direktori Telekoma, oni su bili samo izvršioci. Ovdje su stvari vrlo jasne, sa pravnog aspekta, Katnić je morao da podigne optužnicu protiv Mila i Ane Đukanović, a ovoj dvojici je trebalo da ponudi status zaštićenih svjedoka. Oni su mnogo više zaštićeni svjedoci neđo Sinđelić u slučaju državni udar”.

Iz SDT-a je “Vijestima” nezvanično saopšteno da će optužnica protiv Obradovića i Ivanovića biti podnijeta narednih dana.

Obradović i Ivanović ranije su negirali krivicu na saslušanju pred specijalnim tužiocem Sašom Čađenović, koji ih tereti da su krivično djelo počinili izvršenjem ugovora zaključenih između pravnih lica Monet i Rawleigh Trading SA iz Londona.

U martu 2014. godine ambasada SAD zvanično je potvrdila da je njihova Komisija za hartije od vrijednosti i berzu (SEC) došla do dokaza da je bilo podmićivanja u Crnoj Gori u slučaju privatizacije Telekoma CG.

Bonus video: