Nije to samo zastava na jarbolu: CG vojnici u teškoj i opasnoj misiji u Avganistanu

U misiji je trenutno 20 pripadnika Vojske Crne Gore, od kojih se većina nalazi u komandi Sjever a po jedan u štabu u Kabulu i Bagramu
132 pregleda 1 komentar(a)
Crnogorski novinari, Ričard Zimerman, Foto: Miloš Rudović
Crnogorski novinari, Ričard Zimerman, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 25.06.2018. 19:10h

Vojska Crne Gore ne bi godinama učestvovala u misijama u Avganistanu da njeni pripadnici nisu profesionalci u svom poslu, a rezultata ne bi bilo da nije njih, saglasni su sagovornici iz vrha misije „Odlučna podrška“.

„To nije samo zastava na jarbolu, mi apsolutno prepoznajemo da vaša zemlja šalje svoje mlade muškarce i žene ovdje u ovu tešku i opasnu misiju,“ kazao je zamjenik komandanta „Odlučne podrške“ Ričard Kripvel.

Ova misija predstavlja podršku miru u Avganistanu, a pripadnici učestvuju u obučavanju, savjetovanju i asistiranju avganistanskim vlastima i snagama.

U „Odlučnoj podršci“ trenutno učestvuje oko 13.000 pripadnika iz 39 zemalja članica NATO i njegovih partnera.

U misiji je trenutno 20 pripadnika Vojske Crne Gore, od kojih se većina nalazi u komandi Sjever a po jedan u štabu u Kabulu i Bagramu.

Na pitanje da li je zadovoljan doprinosom, drugi čovjek misije kazao je da je u prirodi komandanta da nikad nije zadovoljan.

„Dopada nam se način na koji vaši vojnici rade, dopada nam se njihova profesionalnost. Ne bi bili ovdje da nisu dobri. I imate dobre rezultate. Ovo je osma godina da su vaši ljudi ovdje. Veoma je važno za ovu misiju da imaju to iskustvo koje se vraća u zemlju. Veoma cijenim njihov doprinos i želio bih da se on mnogo uveća“, kazao je Kripvel.

I Kripvel i Kornelijus Zimerman, visoki civilni zvaničnik “Odlučne podrške”, saglasni su da se posebno ističe uloga koju imaju crnogorski vojnici na fizičkom obezbjeđivanju savjetnika.

Većina pripadnika VCG je angažovana na poslovima „guardian angela“ ili na fizičkom obezbjeđenju savjetnika tokom obuka avganistanskih snaga koje se obavljaju van Kampa Marmal u Maraz-i-Šarifu.

„Šta možeš uraditi bez anđela čuvara? To je ključno u misiji. Ako savjetnik nema neophodnu zaštitu, on ne može napustiti kamp, razgovarati sa Avganistancima i onda će naši napori biti bez efekta,“ ocijenio je Zimerman.

Zimerman je dodao da je za pohvalu i saradnja crnogorskih sa vojnicima iz zemalja bivše Jugoslavije.

„Na Balkanu imate države koje su nekada bile u ratu. A to što oni služe u zajedničkim jedinicama u nekoj trećoj zemlji pokazuje da su izgradile odnose. To je dobro“, kazao je.

Sagovornici su saglasni da misija daje rezultate, što se posebno vidi po tome što avganistanske snage bezbjednosti odbijaju sve više neprijateljskih napada.

„Obučavanje, savjetovanje i asistiranje iziskuje vremena. Ali mislim da su rezultati koje vidimo u posljednje tri ili četiri godine dokazuju da ako uložite vremena, onda su promjene dugoročne,“ kazao je Kripvel, dok Zimerman ističe da je u procesu demokratizacije veoma značajan i doprinos medija i civilnog sektora.

Bonus video: