Stanari se plaše da će napon oslabiti

Stanari zgrade Sindikata Uprave policije u Podgorici protestovali zbog priključenja novih zgrada
218 pregleda 3 komentar(a)
zgrada Sindikata Uprave policije, Foto: Luka Zeković
zgrada Sindikata Uprave policije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.07.2018. 18:13h

Stanari zgrade Sindikata Uprave policije na Bulevaru Stanka Radonjića na Tuškom putu Podgorici protestovali su što se na trafo-stanicu, koja je izgrađena kako tvrde njihovim novcem, priključuju i druge zgrade.

Smatraju da će tako oslabiti napon u njihovoj zgradi, a ogorčeni su što ih niko nije pitao za priključenje, iako su kako kažu finansirali izgradnju zgrade.

“Smatramo da će priključenjem još tri zgrade, od kojih je jedna već završena, napon u našoj zgradi oslabiti i uređaji nam neće moći raditi”, kazao je Goran Čubrović.

Nekoliko stanara, koji su se okupili prije nekoliko dana, kada je bager kopao kanal za novi priključak za jednu od planiranih zgrada, istakli su da su kada su kupovali stanove u zgradi, ugovorom bili dužni da plate i trafo-stanicu, što je koštalo kako tvrde oko 50 hiljada eura.

Iz kompanije Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) “Vijestima” nije odgovoreno da lis stanari finansirali izgradnju trafo-stanice, ali su naveli da je Rješenja o saglasnosti za priključenje izdaju se u skladu sa Zakonom o energetici, važećim tehničkim propisima, uz prethodno sagledavanje uslova priključenja i poštovanje planskih dokumenata.

“Priključenju određenog objekta na distributivnu mrežu prethodi izdavanje elektroenergetske saglasnosti od strane Operatora distributivnog sistema (CEDIS), koja se izdaje tek nakon provjere potencijalnog opterećenja koju objekat ostvaruje u sistemu, odnosno tek nakon što se utvrdi da li postojeći kapaciteti mogu da obezbijede napajanje za objekat bez posljedica po stabilnost napajanja. Ukoliko određeni objekat dobije elektroenergetsku saglasnost za priključenje, to između ostalog znači i da su postojeći kapaciteti dovoljni, kao i da u propisanim uslovima ne postoji opasnost od preopterećenja”, navode iz CEDIS.

Istakli su da rijetko trafo-stanica napaja isključivo jedan kolektivno-stambeni objekat, već se projektuju na nivo opterećenja koji predstavlja dovoljan kapacitet za više zgrada.

“Takođe i detaljni urbanistički planovi po pravilu predviđaju da jedna trafo-stanica napaja električnom energijom više objekata koji se nalaze u blizini”, istakli su iz CEDIS-a.

Međutim, stanari smatraju da su morali da budu konsultovani prilikom priključenja, a kao potvrdu toga, navode da je za zgradu za potrebe Glavnog grada, izgrađena mnogo veća trafo-stanica.

Objasnili su da je su prilikom izgradnje njihovih stanova oštećeni, odnosno da je rok završetka probijen za godinu, a da su mnogi radovi odrađeni loše. Zbog toga su kako su naveli i podnijeli tužbe protiv izvođača radova, odnosno firme “Kroling”, ali su kako tvrde njihove tužbe odbijene.

Bonus video: