TRODNEVNO PUTOVANJE OKO ZEMLJE

Ruskinja na današnji dan postala prva žena u svemiru

Inspirisana Jurijem Gagarinom, koji je 1961. postao prvi čovjek koji je išao u svemir, prijavila se da učestvuje u ruskom svemirskom programu i prihvaćena je zahvaljujući iskustvu u padobranstvu
66 pregleda 1 komentar(a)
Valentina Tereškova, Foto: Wikimedia Commons
Valentina Tereškova, Foto: Wikimedia Commons
Ažurirano: 05.02.2019. 00:53h

Šesnaestog juna 1963. godine, sovjetska kosmonautkinja Valentina Tereškova postala je prva žena koja je letjela u svemir. Tokom tri dana u svemiru, Zemlju je obišla četrdeset osam puta.

Inspirisana Jurijem Gagarinom, koji je 1961. postao prvi čovjek koji je išao u svemir, Tereškova se prijavila da učestvuje u ruskom svemirskom programu i prihvaćena je zahvaljujući iskustvu u padobranstvu.

Međutim, javnost je tek nakon skoro četiri decenije saznala o gotovo tragičnom iskustvu Tereškove u vazduhu.

Greška u automatskom softveru za navigaciju njene letjelice natjerala ju je da se udalji od Zemlje, umjesto da se priprema za povratak na planetu. Tereškova je ovo primijetila pravovremeno i naučnici su ubrzo razvili novi algoritam za slijetanje. Ona je sletjela bezbjedno, uz modricu na licu kao "uspomenu" na veliko putovanje.

Sletjela je u Altajski region, u blizini granice između Kazakstana, Mongolije i Kine. Mještani su Tereškovoj pomogli da izađe iz svemirskog odijela i zamolili je da im se pridruži na večeri. Pošto je prihvatila poziv, kasnije je ukorena zbog kršenja protokola, obzirom da se prvo nije prijavila na medicinski pregled.