Električni golf na Rijeci Crnojevića

Na putu od Podgorice, preko Virpazara, do Rijeke Crnojevića i nazad, isprobali smo nekoliko verzija golfa 7
87 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2017. 19:38h

Folksvagen golf sedme generacije u obnovljenoj varijanti glavna je zvijezda njemačke kompanije tokom 2017. godine u Evropi, pa i u Crnoj Gori. Da bi nam približio široku paletu poboljšanja koje donosi redizajnirana verzija, domaći zastupnik Folksvagena, omogućio nam je da probamo nekoliko verzija ovog automobila.

Na raspolaganju nam je bilo nekoliko varijanti motora, među kojima su bili i neki novi agregati kao što su 1.6 TDI sa 115 KS ili benzinski 1.0 TSI, a šlag na torti bila je potpuno električna varijanta - golf E.

Prva etapa testnih vožnji vodila je od Podgorice do Virpazara. Tu smo imali priliku da isprobamo ponašanje pojedinih automobila na većim brzinama. Prijatno iznenađenje predstavlja novi benzinski agregat od litra zapremine. Kombinacija solidne snage od 110 konja i solidne vuče pri malom broju obrtaja donosi iznenađujuće zadovoljstvo u vožnji. Pri tom je potrošnja goriva vrlo mala, na otvorenom putu ispod pet litara. Ubrzanje do 100 km/h je nešto ispod 10 sekundi, a maksimlana brzina čak 196 km/h.

Dolazak karavana u Virpazar privukao je veliki broj znatiželjnih pogleda, što nije ni čudo imajući u vidu da golf i na našim prostorima predstavlja pravu automobilsku ikonu. Nakon kraćeg zasutavljanja krećemo krivudavim brdskim putevima prema Rijeci Crnojevića.

Sada smo za volanom nove dizel varijante od 1,6 litara snage 115 konja. Izuzetno dobar izbor za brdske dionice sa dosta serpentina. Naime, veliki obrtni moment od 250 Nm dostupan je već pri 1.500 obrtaja u minuti, što čini da se automobil iz svake spore krivine izlazi sa dosta poleta i odmah prihvata gas. Potrošnja je, prema očekivanjima izuzetno niska, pa čak i u ovim zahtjevnim uslovima iznosi oko šest litara, što znači da bi na ravnom putu mogli da je spustimo i blizu četiri litra.

Konačno, nakon probijanja uskim putevima stižemo u Rijeku Crnojevića gdje slijedi predah i razmjena iskustava. Nakon toga uslijedio je trenutak koji smo željno iščekivali. Sijedamo za volan električne verzije. Trendovi koji su posljednjih godina vrlo aktuelni u autoindustriji nijesu mogli da zaobiđu ni legendarni hečbek. Rezultat je sjajan. Snaga od 136 konja jeste velika, ali sama po sebi nije toliko spektakularna, koliko jedan drugi segment. Naime, obrtni moment od 290 Nm je dostupan čim dotaknete pedalu gasa i na raspolaganju je sve do 3.000 obrtaja. Ova karakteristika za posljedicu ima direktan prenos inputa vozača na točkove. Dakle, ne treba da čekate ni djelić sekunde da motor odgovori na vaš zahtjev - auto se na jači pritisak gasa ponaša kao da vas je neko šutnuo otpozadi.

Ova osobina donosi električnom golfu nevjerovatne sposobnosti u brdskim uslovima jer ni u jednom momentu nema rupa u isporuci snage. Jedina slabost u odnosu na verzije sa konvencionalnim motorom je nešto lošije ponašanje u krivinama. Naime, sile inercije su mnogo veće zbog težine ovog automobila koja iznosi preko 1.600 kilograma. Zanimljivo je da sa jednim punjenjem možete u realnim uslovima da pređete oko 230 kilometara.

“Punjenje traje u zavisnosti od punjača koji posjedujete. Najjednostavniji puni bateriju za 17 sati, sa srednjom varijantom tajk proces traje šest sati, a sa superpunjačem za samo sat vremena baterija je puna 80 odsto”, kaže Vladimir Đurović, menadžer prodaje u Rokšped auto centru. “Baterije možete da dopunjavate i u samoj vožnji. Mjenjač posjeduje način rada za regeneraciju energije kada se kočenje i usporavanje pretvaraju u električnu energiju koja se skladišti u bateriji”.

Golf E trenutno nije u prodaji kod nas, ali bi u dogledno vrijeme mogao da se nađe. Cijena mu je oko 45.000 eura, pa je prava komercijalizacija moguća samo uz pomoć subvencija države.

Povratak prema Podgorici obilježila je i posjeta karavana karting stazi. U pravom spletu oštrih uskih krivina golf je još jednom pokazao da je u samom vrhu segmenta po pitanju upravljivosti. Odličan ritam pratilo je rijetko proklizavanje prednjih točkova. Posebno brz izlazak iz krivine pokazala je električna varijanta.

Oslobađanje adrenalina na stazi proteklo je bez ikakvog incidenta, a onda je uslijedila relaksirana vožnja do salona. Posle svega, električni golf je imao energije za još oko 120 kilometara, što znači da je on pogodan za svakodnevnu upotrebu.

Međutim, za sada će kupcima vjerovatno da bude najzanimljiviji novi benzinac koji staje 15.990, i dizel od 90 konja koji na akcijskom poustu košta 16.990 eura.

Napredne tehnologije najveća novost kod redizajnirane verzije

Tokom vožnje imali smo priliku i da uživano u ugođaju koji pruža novi informaciono zabavni sistem. Najnapredniji od njih nazvan Discover Pro ima veliki displej od 9,2 inča.

Još jedna značajna novina je potpuno nova digitalna instrument tabla sa TFT ekranom od 12 inča koja je zamijenila klasičnu. Ipak, najznačajniji noviteti novog Golfa su sistemi pomoći u vožnji. Na primjer, ovaj auto je sada dostupan sa poluautonomnim sistemima za saobraćajne gužve, izbjegavanje pješaka, kočenjem u urgentnim situacijama ili stabilizacijom prikolice.

Galerija

Bonus video: