Punjenje novih klima u automobilu 200 eura

Korišćenje nepropisnog gasa i opreme može da dovede do oštećenja sistema
1286 pregleda 15 komentar(a)
klime, auto
klime, auto
Ažurirano: 13.06.2017. 15:25h

Prema direktivi Evropske unije, svi klima-uređaji u novim automobilima u Evropi moraju da pređu sa dosadašnjeg gasa sa oznakom R134a na novi sa oznakom R1234yf. Razlog za izmjenu je jednostavan. Novi gas tetrafluoropropen ima mnogo manji potencijal za globalno zagrijavanje. Kako se to odražava na svakodnevni život vozača i održavanje automobila?

U ovlašćenom servisu Renoa objašnjavaju da je procedura servisiranja uređaja sa novim gasom ista kao sa starim, ali da oni zahtijeva drugu specijalizovanu opremu.

“Taj novi gas je dosta sličan sa starom tako da može da dođe do zloupotrebe, da vam neko napuni sistem klima-uređaja starim gasom, a proizvođač to ne preporučuje”, upozorava Jovica Anđelić, šef ovlašćenog servisa Renoa koji posluje u sklopu kompanije “Alliance”.

“Mi smo se odlučili za skuplju varijantu uređaja marke Robinair koji u sebi ima senzor za detekciju gasa, i ne funkcioniše ako je sistem napunjen neodgovarajućim sredstvom.

Prilikom kupvine automobila rijetko ko će da obrati pažnju da li klima-uređaj koristi stari ili novi gas. Međutim, prilikom prvog servisiranja klima-uređaja, ovo morate da provjerite.

“Do curenja gasa obično dolazi prilikom oštećenja vozila u nezgodi. Onda je obavezno punjenje sistema novim gasom. Vlasnici moraju da budu upoznati koji gas koristi njihovo vozilo, a to mogu da pročitaju u uputstvu, na veznom limu ili na haubi gdje postoji oznaka.

R1234yf je dosta skuplji od dosadašnjeg R134a, a proizvode ga samo dvije fabrike u svijetu. Pet kilograma novog gasa staje više od 1.000 eura.

“Cijena servisiranja klima-uređaja novim gasom iznosi oko 200 eura, što je nekoliko puta više nego što je bio slučaj sa starim sredstvom”, kaže Anđelić. “Međutim, tu se ne smije štedjeti, jer korišćenje starog gasa i opreme za servisiranje novih klima- uređaja može da dovede do oštećenja sistema”, ističe on. Osim gasa, drugačije je i ulje i druge komponente sistema. Iako su dosta slični i u prvo vrijeme se ne primjećuje razlika, tokom dalje upotrebe može doći do oštećenja kompletnog sistema klima-uređaja.

Novi gas će se postepeno pojaviti u svim modelima do 2019. Čak i Dajmler, koji je prvobitno odbijao da ga koristi zbog navodnog rizika od zapaljenja, od ove godine ga primjenuje u svim svojim automobilima, osim u E klasi i S klasi.

Promjena gasa se preporučuje svake četvrte godine

Klimu treba kontrolisati makar jednom godišnje, a tada se preporučuje i zamjena filtera polena i dezinfekcija.

Samo prečišćavanje gasa u klimi se preporučuje svake četvrte godine ako nije došlo do ispuštanja u samom sistemu pa se osjeća da klima slabije hladi pa je potrebna neka prijevremena intervencija u sistemu klima-uređaja.

Najčešći kvar je propuštanje na samom kondenzatoru. On se nalazi ispred hladnjaka koji je na udaru sitnih kamenčića pogotovo zimi, ali i mušica na autoputu.

Bonus video: