Svilanović: Biti uključen u najsavremeniji digitalni napredak u EU je veoma dragocjena mogućnost za Zapadni Balkan

Vodeći sesiju na kojoj je predstavljena Digitalna agenda za Zapadni Balkan, Svilanović je postavljajući pitanja odgovornim ministrima ispitao spremnost pojedinačnih ekonomija Zapadnog Balkana i ponovio važnost sustizanja svjetskih digitalnih trendova
50 pregleda 0 komentar(a)
Digitalna agenda za Zapadni Balkan, Sofija, Foto: RCC
Digitalna agenda za Zapadni Balkan, Sofija, Foto: RCC
Ažurirano: 25.06.2018. 16:45h

Digitalna agenda za Zapadni Balkan predstavljena je danas u Sofiji, na Digitalnoj skupštini 2018, glavnom godišnjem skupu u ovoj oblasti, koju su organizovali Generalna direkcija Evropske komisije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije i Bugarska kao predsjedavajuća Evropske unije, saopšteno je iz Savjet za regionalnu saradnju.

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović vodio je sesiju na kojoj su učestvovali evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel, i ministri šest ekonomija Zapadnog Balkana, zaduženi za digitalnu integraciju, i to ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Ismir Jusko, ministar inovacija i preduzetništva Kosova Besim Beqaj, ministar za informaciono društvo i upravu Makedonije Damjan Mančevski, zamjenica ministra za infrastrukturu Albanije Dorina Cinari, državni sekretar u Ministarstvu javne uprave Crne Gore Dejan Abazović i državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić.

Vodeći sesiju na kojoj je predstavljena Digitalna agenda za Zapadni Balkan, Svilanović je postavljajući pitanja odgovornim ministrima ispitao spremnost pojedinačnih ekonomija Zapadnog Balkana i ponovio važnost sustizanja svjetskih digitalnih trendova, a naročito u svijetlu obaveza koje su lideri preuzeli u sklopu Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) na samitu u Trstu prošlog ljeta, u kome digitalna integracija ima ključnu ulogu i predstavlja jednu od četiri razvojne dimenzije.

"Biti uključen u najsavremeniji digitalni napredak u Evropskoj uniji je veoma dragocjena mogućnost za Zapadni Balkan pri čemu region od partnera iz EU dobija jasne smjernice i podršku za dalje korake. Region se odlučio za moderna, dinamična, otvorena, napredna i konkurentna društva i upravo su to vrata koja Digitalna agenda za Zapadni Balkan otvara", zaključio je Svilanović.

Na Skupštini se okupilo preko 1.000 aktera i kreatora politika koji raspravljaju o digitalnoj politici Evropske unije i uticajima najnovijeg tehnološkog napretka, pri čemu se pruža jedinstvena prilika za otvorenu diskusiju okrenutu ka budućnosti. Digitalna agenda za Zapadni Balkan biće usmjerena na smanjivanje troškova rominga, razvoj širokopojasnog interneta, razvoj e-uprave, e-nabavki, e-zdravlja i digitalnih vještina, izgradnju kapaciteta u području digitalne sigurnosti i pouzdanosti, uporedo sa nastojanjima da se unaprijedi digitalizacija industrija, kao i usvajanje, sprovođenje i primjena pravne tekovine. Savjet za regionalnu saradnju imaće presudnu ulogu u sprovođenju Digitalne agende za Zapadni Balkan", istakli su iz Savjeta za regionalnu saradnju.

Gabrijel je izrazila zadovoljstvo što je Zapadni Balkan uključen u evropske digitalne napore i objasnila da očekuje da region iskoristi priliku i da se pripremi za digitalno doba puno brzih promjena te tako svoja društva izjednači sa onima u EU.

Bonus video: