Baković: Ubistva i napadi na novinare opterećuju napredak Crne Gore

"Nerasvijetljeni stari slučajevi ubistva i napada na novinare opterećuju napredak Crne Gore u ovoj oblasti, što se u kontinuitetu ukazuje i sa relevantnih međunarodnih adresa. Činjenica da se i dalje dešavaju slučajevi prijetnji, ugrožavanja sigurnosti novinara i napadi na njihovu imovinu, ukazuje da ova pitanja moraju osati u stalnom fokusu pažnje nadležnih organa"
117 pregleda 0 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Savo Prelević
Šućko Baković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.05.2018. 10:13h

Nezavisni, kritički i slobodni mediji oduvijek su bili jedan od preduslova koji omogućava društvu da se razvija i demokratski napreduje, saopštio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda čestijući 3. maj Svjetski dan slobode medija.

Generalna skupština UN-a proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija kako bi ukazala na značaj njihove nezavisnosti.

"Ovaj datum prilika je da se ukaže na prijetnje toj slobodi i uputi podrška svima kojima se ona ograničava. S tim u vezi, Zaštitnik podsjeća da je stalna obaveza nadležnih da obezbijede sve potrebne uslove kako bi novinari posao obavljali u bezbjednom okruženju, sa sređenim ekonomskim i radno-pravnim uslovima i statusom. Nerasvijetljeni stari slučajevi ubistva i napada na novinare opterećuju napredak Crne Gore u ovoj oblasti, što se u kontinuitetu ukazuje i sa relevantnih međunarodnih adresa. Činjenica da se i dalje dešavaju slučajevi prijetnji, ugrožavanja sigurnosti novinara i napadi na njihovu imovinu, ukazuje da ova pitanja moraju osati u stalnom fokusu pažnje nadležnih organa. Takođe, podsjećamo da su miješanje u uređivačku politiku medija, cenzura i politički pritisci u bilo kom obliku nedozvoljeni i da ne smiju biti tolerisani", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je potrebno i dalje insistirati na sprovođenju svih mjera i radnji kojima se garantuju medijske slobode.

"Jer se dobro upravljanje i vladavina prava mogu održati onda kada su novinari slobodni da nadgledaju, istražuju i kritikuju društvene politike i prilike. Sa druge strane očekivanje je i da novinari u skladu sa pravilima struke svoj posao obavljaju odgovorno i profesionalno i da uvek poštuju prava svih ljudi o kojima pišu", zaključuje se u saopštenju ombudsmana Šućka Bakovića.

Preporučujemo za Vas