BURNO NA NEBU

Sedam kosmičkih događaja koji nas očekuju u junu

Prvi nebeski događaj će se dogoditi danas. Mjesec će proći veoma blizu najveće planete u Sunčevom sistemu, Jupitera
91 pregleda 1 komentar(a)
Supermjesec, Foto: Reuters
Supermjesec, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2017. 16:47h

Ovog mjeseca ćemo uživati u predivnim „kosmičkim“ parovima, prolasku komete pored Zemlje, kao i najsjajnijem trenutku Saturna. Ovo su nebeski događaji koji će uljepšati predstojeći mjesec.

1. Jupiter i Mjesec (3. jun)

Prvi nebeski događaj će se dogoditi danas. Mjesec će proći veoma blizu najveće planete u Sunčevom sistemu, Jupitera. Stanovnici Sjeverne Amerike će iz prvih redova moći da prate ovaj susret: Mjesec će se pojaviti na manje od dva stepena od svijetle planete.

2. Kometa Džonson prolazi pored Zemlje (5. jun)

Kometa Džonson (C/2015 V2) će ovog mjeseca najbliže proći pored Zemlje, na udaljenosti od 75 miliona milja.

3. Saturn i Mjesec (9. jun)

Druga najveća planeta u Sunčevom sistemu će se približiti zemljinom prirodnom satelitu 9. juna. Mjesec će biti na samo tri stepena desno od zlatno-žutog Saturna, a par će se podići iznad horizonta nakon lokalnog sumraka.

4. Saturn u punom sjaju (14. jun)

Najbolji prikaz ove godine, Saturn će imati baš 14. juna, kad će dostići ono što je poznato kao opozicija: tačka kad stoji potpuno suprotno od Sunca. Ne samo što će ova planeta biti najsjajnija ovog juna, već će i biti najbliža Zemlji (840 miliona milja)

5. Mjesec i Venera (20. jun)

Svi ljubitelji kosmičkih fenomena koji podese sat prije lokalnog izlaska sunca moći će da posmatraju bliski susret Mjeseca i Venere, a ovaj kosmički par će se uzdići iznad jutarnjeg neba na istoku. Venera će se pojaviti na manje od 8 stepeni lijevo od Mjeseca 20. juna, a narednog jutra će se pojaviti s druge strane Mjeseca.

6. Junski solsticij (21. jun)

Solsticij obilježava početak ljeta na sjevernoj hemisferi i zime na južnog hemisferi. U ovom značajnom trenutku, zemljina istočna osa će biti naviše nagnuta ka Suncu i tada će Sunce dostići najdalju tačku sjeverno na nebu.

7. Regulus i Mjesec (27. jun)

Mjesec će proći blizu plavo-bijele zvijezde Regulus iz sazvežđa Lava. Ova dva nebeska objekta će biti na samo jedan stepen udaljenosti jedno od drugog.

Izvor: Nacionalna geografija

Preporučujemo za Vas