Vincekovi državi poklonili botanički vrt “Dulovina”

Botanički vrt formiran je 1981. Proglašen je spomenikom prirode i zakonom je zaštićen
185 pregleda 5 komentar(a)
Botanički vrt Dulovine, Foto: Dragana Šćepanović
Botanički vrt Dulovine, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.11.2018. 08:26h

Botanički vrt “Dulovine” u Kolašinu će nakon što je skoro 40 godina bio u privatnom vlasništvu porodice Vincek, uskoro i zvanično preći u vlasništvo države. To je u četvrtak odlučila Vlada.

Botanički vrt formiran je 1981. Proglašen je spomenikom prirode i zakonom je zaštićen 13 godina kasnije. Na prostoru bašte raste preko 400 vrsta biljaka, od kojih je većina endemska, dok je oko 80 odsto klasifikovano kao ljekovito bilje.

Osnivač i vlasnik bašte Daniel Vincek i njegova supruga Zora, odlučili su da imovinu, sa pravom ploduživanja, poklone državi, odnosno Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG). Država se zauzvrat obavezala da će Danielu i Zori omogućiti mirnu državinu nepokretnosti, bez bilo kakvih uznemiravanja do kraja života.

Osim vrta, u sastavu kompleksa su vikendica sa dvorištem i livadom, i biblioteka, a ukupna vrijednost iznosi 46.565 eura.

Država će ubuduće snositi i troškove redovnog održavanja bašte, sređivanja fasade i renoviranja kuće. Predloženo je i da NPCG radno angažuju Zoru Vincek da vodi računa o biljkama u botaničkoj bašti, jer je za to osposobljena i stručna.

Troškovi redovnog održavanja, prema procjeni NPCG, za prvu godinu iznose 69.580, a za svaku sljedeću 47.880 eura.

Bonus video: