Počela konferencija Spark.me

Spark.me nudi brojne šanse za biznis i koja na jednom mjestu okuplja lidere iz poslovnog svijeta, svijeta tehnologije, inovacija i marketinga, startapove i ljude željne znanja
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2017. 12:11h

Konferencija Spark.me održava se po peti put, 29. i 30. maja, u hotelu Mediteran u Budvi, pod organizatorskom palicom kompanije doMEn d.o.o, agenta registracije nacionalnog .ME domena, i glavnim sponzorstvom Crnogorskog Telekoma, navodi se u saopštenju.

"Nakon uspješnog organizovanja konferencija prethodnih godina, kompanija doMEn je ove godine dovela govornike još zvučnijeg imena od i zato ne čudi činjenica da postoji ogromno interesovanje javnosti za konferenciju – oko 500 ljudi prati konferenciju", kazali su organizatori.

Konferenciju je otvorio dr Maks Mekjuan (Max Mckeown), višestruki autor bestselera, trener u oblasti strategije, i bihevioralni psiholog. Mekjuan se smatra ekspertom na poljima inovacione strategije, liderstva i organizacione kulture, a njegovi radovi su prevedeni na više od 13 jezika. Autor je šest međunarodno nagrađivanih knjiga, među kojima su „The Strategy Book“, „The Innovation Book“ and „Adaptability: Art of Winning in an Age of Uncertainty“. Dr Mekjuan je član Britanskog društva psihologa i član Kraljevskog naučnog udruženja (Royal Society of Arts), udruženja sa sjedištem u Londonu koje za cilj ima da pronađe praktična rješenja za društvene probleme. Mekjuan radi kao trener u oblasti strategije za neke od najuspješnijih kompanija na svijetu koje se nalaze na Fortune 100 listi, i kao savjetnik lidera iz velikog broja različitih industrija, od maloprodaje i proizvodnje, preko farmaceutske idustrije i policije, do javnih preduzeća i luksuznih hotela. Svoje znanje dijeli i kao glavni predavač na konferencijama širom svijeta.

Mekjuan je govorio na temu „Oblikovanje budućnosti – strategija – inovacija – psihologija sadašnjosti“, na vrlo originalan način, crtanjem na panou tokom cijelog trajanja prezentacije:

„Govorio sam o strategiji, kako doći sa mjesta na kojem ste do mjesta na kojem želite biti, govorio sam o inovacijama, kako iskoristiti svoje ideje, sve to povezati sa psihologijom sadašnjosti, i stvarno iskoristiti sadašnjost, jer prošlost ne postoji a budućnost postoji smo ako je izgradimo. Dakle govorio sam o spajanju svega toga na zabavan i vizuelan način. Od velike je pomoći da uvijek imate strategiju u glavi, posebno kad imate problem, to vam pomaže da se brže krećete naprijed. Ja vjerujem da sporo razmišljanje i neodlučnost nisu dobri, bolje je kad smo brzi, dakle kad imate strategiju znate šta hoćete, to prepoznajete. Znate ono kad ste u šopingu i tražite cipele i zamislili ste kakve želite, čim ih vidite odmah ih kupite jer ste imali strategiju, znali ste šta hoćete.Takođe, treba uvijek biti radoznao. Nekim ljudima nažalost nedostaje radoznalost ali Google je tu i uvijek se morate informisati. Otac mi je govorio dok sam rastao „pronađi“, a sada mi sin govori „pretraži“.

Piter Kim (Peter Kim), potpredsjednik odjeljenja za angažman digitalnih korisnika u okviru LEGO grupacije, najvećeg prodavca igračaka na svijetu. Kim već više od dvije decenije radi sa nekim od najvećih globalnih brendova svijeta kako bi im pomogao da iskoriste sav potencijal koje nove tehnologije donose. U okviru LEGO grupacije, Kim upravljama timovima koji su zaduženi za veb sajt kompanije (LEGO.com), LEGO Life magazin, naloge kompanije na društvenim mrežama, kampanjama za angažman zajednice (LEGO Ideas, LEGO Ambassador Network i AFOL), i kanale za pružanje korisničkog servisa. Prije angažmana u kompaniji LEGO, Kim je bio izvršni direktor marketinške agencije Barbarian Group, izvršni direktor digitalnih tehnologija u najvećoj korejskoj advertajzing agenciji Cheil Worldwide i izvršni direktor za strategiju Dachis Grupe, startapu kojeg je pretvorio u višemilionski biznis koji je na kraju otkupila softverska kompanija Sprinklr. Svoje iskustvo o kreiranju integrisanih iskustava koje inspirišu korisnike budućnosti, Kim dijeli na nekim od najvećih svjetskih konferencija, kao što su SXSW i Cannes Lions. Njegove ideje prenose najrenomiranije medijske kuće i časopisi na svijetu, kao što su CBS Evening News, CNBC, CNN, NPR, The Economist, New York Times i The Wall Street Journal.

Kim se predstavio prezentacijom “Sve što može biti sjajno, biće”:

“Ja istinski vjerujem u to, a naša misija u LEGO je inspirišemo i stvaramo graditelje budućnosti, kao i da do 2032. godine dopremo do 300 miliona djece. Vjerujem da kroz digitalni marketing i prilike koji digitalni svijet pruža, svako u svijetu ima priliku da vjeruje u takve čiste vrijednosti i širi misiju i tako pomogne stvaranju lidera sjedećih generacija. Ja sam se kao dijete igrao sa LEGO i ovo je moj posao snova. Sjajno je kad radite u kompaniji sa čijim ste igračkama odrasli, a sada se i moja djeca igraju sa LEGO“.

Rob Ficpatrik (Rob Fitzpatrick), serijski preduzetnik i autor međunarodno priznate knjige za preduzetnike “The Mom Test“ koju bi svaki preduzetnik trebalo da pročita. Predstavlja praktični vodič za ljude koji žele da testiraju svoju biznis ideju prije nego krenu u njenu realizaciju, na način što će identifikovati šta je to što tržište zaista želi, te šta im je potrebno kako bi to nešto tržištu i ponudili. Knjiga “The Mom Test“ je dio nastavnog programa nekih od najbolje rangiranih svjetskih univerziteta (Oksford, Harvard, Londonski kraljevski koledž i Londonski univerzitetski koledž) i obavezna litetatura u mnogim akceleratorskim programima za startapove širom Evrope. Ficpatrik je serijski preduzetnik iz oblasti tehnologije čije proizvode koriste neki od najvećih brendova svijeta, među kojima su i MTV i Sony. Danas, Ficpatrik drži predavanja za preduzetnike i radionice za više nivoe menadženta širom Evrope.

Ficpatrik je kazao: „Uradio sam mnogo startup-ova i pisao mnogo na temu „Kako da razgovarate sa korisnicima kada vas svi lažu“. Glavna poruka moje prezentacije je, ako pitate ljude o svojoj ideji, tipa „započinjem novi biznis, šta misliš o mojoj ideji“, kao odgovor dobijate komplimente i mišljenja, a nijedno od toga nije koristan podatak. Ako umjesto toga pitate ljude o njihovim životima, kako se nose sa određenim problemima, tu ćete dobiti istinite i korisne informacije. Dakle, bolje pitati ljude o njihovim iskustvima kako biste bolje osmislili svoj biznis.“

U nastavku dana među poznatim imenima i Kamran Elahijan, globalni investitor u kompanije iz tehnološke industrije, osnivač deset visokotehnoloških biznisa i filantrop, Jason Romeyko, bivši kreativni direktor Saatchi & Saatchi i dobitniku brojnih svetskih priznanja najvišeg nivoa iz oblasti marketinga i advertajzinga, kao i Cate Murden, Fern Miller, Mary Keane-Dawson.

Večeras se održava polufinale Spark.me startap takmičenja, koje teži da okupi timove iz cijele Evrope, te da im kroz program konferencije i učešće u takmičenju omogući da svoje projekte predstave ostatku svijeta. O tome koliko Spark.me startap takmičenje u tome i uspijeva, govori činjenica da su ove godine zabilježene rekordne 43 prijave iz devet država. Dvanaest najbolje ocijenjenih ekipa koje su dobile titulu polufinalista su:

Churn (Velika Britanija), AddTag (Srbija), VR ALL ART (Srbija), CouchCoach (Srbija), Hunch (Srbija), WorkPuls (Srbija), CLeR (Srbija), The Badger (SAD/Crna Gora), Clockwork Briefcase (Crna Gora), More Money (Crna Gora), Talkini (Crna Gora), VRET (Virtual Reality Exposure Therapy) (Bosna i Hercegovina). Pored njih, priključiće se i tim Lootola iz Hrvatske, koji je juče pobijedio na upravo završenom Hakatonu 2017. Pobjednik Startup takmičenja će dobiti priliku da učestvuje u TechCrunch Disrupt “Aleji preduzetnika” u San Francisku, i da se predstavi vodećim svjetskim investitorima.

Da podsjetimo, Spark.me nudi brojne šanse za biznis i koja na jednom mjestu okuplja lidere iz poslovnog svijeta, svijeta tehnologije, inovacija i marketinga, startapove i ljude željne znanja. Riječ je o interaktivnoj konferenciji koja je dizajnirana da podstakne kreativnost učesnika, da im omogući da unaprijede svoje znanje zahvaljujući međunarodno priznatim govornicima, da ih pomogne da unaprijede svoje poslovanje, kao i da sami osmisle i započnu nove poslovne poduhvate.

Galerija

Bonus video: