Novo rukovodstvo cijepa najveći sindikat u državi

Bivši predsjednik Sindikalne organizacije Kliničkog centra, Vladimir Pavićević, poručio da neće prihvatiti odluku o isključenju iz te organizacije
721 pregleda 2 komentar(a)
kccg, klinički centar, Foto: Luka Zeković
kccg, klinički centar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.10.2018. 06:09h

Nekadašnji predsjednik Sindikalne organizacije Kliničkog centra (SOKC) Vladimir Pavićević ocijenio je da se novoizabrano v.d. rukovodstvo fokusiralo na cijepanje sindikata i isključivanje članova, umjesto na povećanje zarada i usvajanje novog kolektivnog ugovora.

Pavićević, koji je krajem septembra smijenjen sa pozicije predsjednika SOKCG, tvrdi da neće prihvatiti odluku Izvršnog odbora o isključenju i ističe da članstvu nije dostavljen zapisnik sa sjednice kako bi se znao identitet 13 ljudi koji su glasali za tu odluku.

Poručio je da je tražio da se o tome izjasni svih 1.600 članova SOKC i da je to do juče učinilo nekoliko stotina kolega.

Na tom uzorku, tvrdi, vidi se da je 90 odsto zaposlenih protiv isključenja njega i zamjenice Zorice Deretić iz Sindikata.

Novi v.d. predsjednika SOKC Nebojša Radonjić nije želio da odgovara na pitanja “Vijesti” u vezi sa dešavanjima u toj radničkoj organizaciji, istakavši da je trenutno “vrijeme za rad, a ne za izjave”.

Pavićević je “Vijestima” kazao da je i krajem septembra, glasovima 30 od 54 prisutna delegata, smijenjen sa pozicije predsjednika bez ijednog argumenta.

On tvrdi da nakon toga nije dostavljen zapisnik sa sjednice skupštine i da nijesu navedeni razlozi za smjenu predsjednika, kao ni biografija vršioca dužnosti, kako bi članstvo znalo ko ih ubuduće predstavlja.

“Tokom kampanje koje su kolege vodile zadnjih pola godine, jedna od teza je bila da menadžment ne želi da pregovara sa mnom i da će, kada ja budem smijenjen, novi kolektivni ugovor biti odmah usvojen. Bilo je za očekivati da će na sjednici Izvršnog odbora biti svakako glavna tačka povećanje zarada”.

Bivši predsjednik SOKC, a aktuelni predsjednik Sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata, kazao je da su 15. novembra prošle godine predstavili predlog Kolektivnog ugovora menadžmentu i tražili izjašnjenje u roku od dvije sedmice.

“Kako izjašnjenje nije stiglo do februara ove godine, na sjednici Izvršnog odbora sam rekao da ovakvo ignorisanje ne smijemo dozvoliti i najavio mogući štrajk. Nakon toga, u martu, smo održali sjednicu Skupštine, koju je, prije nego što smo došli na tačku o Kolektivnom ugovoru, dio članova sportske sekcije i njima bliskih članova napustio”.

Pavićević je kazao da je koordinator sportske tražio 13.000 eura za sportske susrete, a da je nadzorni odbor utvrdio da je u prethodnom periodu potrošeno previše (17 hiljada) i ocijenio da u godini štednje taj iznos treba da bude 6.000.

“Taj predlog nije izglasan, a nakon toga traženo je 9.000 eura. Ni taj predlog nije prošao, pa je dio članova sportske sekcije napustio sjednicu, tako da nismo imali kvorum za raspravu o kolektivnom ugovoru”.

Pavićević je naglasio da je u aprilu dostavljena inicijativa za održavanje vanredne skupštine, sa tačkom dnevnog reda ‘glasanje o povjerenju predsjedniku’.

Rekao je da je sjednica održana 18. maja i da je najveći broj potpisnika inicijative napustio sjednicu, uz “prilično neprijatne scene”, navodno procjenjujući da nemaju većinu.

Pavićević je rekao da se od tada “nastavlja lobiranje” članova Skupštine za njegovu smjenu.

“Nakon sjednice u aprilu, uputio sam dopis svim članovima Skupštine da se izjasne da li zaposleni u njihovim radnim jedinicama podržavaju pokretanje svih zakonom predviđenih aktivnosti kako bi novi kolektivni ugovor, koji predviđa povećanje zarada stupio na snagu. Gotovo polovina članova Skupštine je bojkotovala ovaj proces. Slao sam dopise predstavnicima koji su stalno kritikovali rad rukovodstva SOKC i predsjednika, da održe sastanke u svojim radnim jedinicama i pred zaposlenima iznesu sve svoje primjedbe i argumente, što su odbili da urade”.

Pavićević je rekao da je imao primjedbe na rad Komisije za odmor i rekreaciju, čiji predsjednik, aktuelni v.d. predsjednika SOKC Nebojša Radonjić, nije htio da dostavi spiskove zaposlenih koji su dobili pravo na ljetovanje.

“Smatrao sam da svi zaposleni treba da znaju ko je iskoristio pravo na ljetovanje, a sve u cilju da svaki zaposleni iskoristi to pravo”.

Pavićević, koji je na čelu SOKC bio 11 godina, tvrdi da su u tom periodu zarade zaposlenih povećane za 107 odsto i da je podijeljeno više od 100.000 eura bespovratne pomoći i gotovo pola miliona eura sindikalnih pozajmica.

Falsifikovani spiskovi dobitnika stanova?

Pavićević je kazao da je stambeno pitanje, kroz aktivnosti stambene zadruge “Zdravstvo”, riješilo 139 zaposlenih Kliničkog centra.

“Govorili su da sam se enormno obogatio radom u Sindikatu, da imam nekoliko stanova, da stambena zadruga Zdravstvo neregularno radi i da sam samovoljno dijelio stanove, kome sam htio”.

Pavićević je istakao da je nakon toga uputio dopis svim zaposlenima, u kojem se nalazi spisak svih kolega koji su dobili pravo na kupovinu stana pod povoljnim uslovima, kao i osnov po kojem su ostvarili to pravo.

Tvrdi i da je neko “vješto falsifikovao” dopise, odnosno dopisivao imena zaposlenih koji nisu ni članovi stambene zadruge.

Pavićević je rekao da su novom v.d. direktoru “predali” račun sa 16.866 eura, 1.365 eura u kasi Sindikata i između 30 i 40 hiljada eura koji su u vidu pozajmica dati zaposlenima, a koji će se povraćajem sliti na žiro-račun.

Bonus video: