Osvajačima Everesta ne daju nacionalne penzije

Alpinista Dragutin Šlagi Vujović, “Vijestima” je rekao da će sudskim putem pokušati da ostvari pravo na naknadu, jer su mu u Ministarstvu sporta objasnili da je Zakon po kom je dobio status promijenjen i da ga naknada ne sljeduje
709 pregleda 22 komentar(a)
Dragutin Šlagi Vujović, Foto: Privatna arhiva
Dragutin Šlagi Vujović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.04.2018. 16:02h

Nacionalne penzije, koje su crnogorskim osvajačima Everesta “dodijeljene” prije osam godina, najvjerovatnije će za dvojicu od njih ostati samo mrtvo slovo na papiru, jer važeći propisi Zakona o sportu ne prepoznaju kao vrhunski rezultat uspon na krov svijeta.

Status vrhunskog sportiste 2010. godine dobila su tri člana nikšićkog Planinarsko sportskog kluba Javorak, nakon što su se 23. maja te godine popeli na 8.848 metara visok Everest. Tada su i dobili rješenja da sa navršenih 40 godina života primaju nacionalnu penziju, ali je to pravo ostvario samo jedan od njih.

Alpinista Dragutin Šlagi Vujović, “Vijestima” je rekao da će sudskim putem pokušati da ostvari pravo na naknadu, jer su mu u Ministarstvu sporta objasnili da je Zakon po kom je dobio status promijenjen i da ga naknada ne sljeduje.

Vujović je pravo na naknadu ostvario u decembru prošle godine, a uskoro će je ostvariti i Marko Blečić, drugi alipinista iz tročlane crnogorske ekspedicije koja je prije osam godina iznijela crnogorsku zastavu na krov svijeta.

Naknadu zbog ostvarenih sportskih rezultata dobija jedino Đorđije Vujičić, koji je 40 godina napunio kada je “važio stari Zakon”.

U rješenju dostavljenom “Vijestima” piše da je Vujović, kao vrhunski sportista, za uspon na najviši svjetski vrh, a shodno članu 50a stav 3 Zakona o sportu ima pravo na doživotnu naknadu.

To rješenje donijela je Uprava za mlade i sport, a potpisao ga je tadašnji ministar prosvjete Slavoljub Stijepović, pod čijom je ingerencijom bila Uprava.

Iz Ministarstva sporta “Vijestima” su odgovorili da im se Vujović obratio 11. januara zahtjevom za ostvarivanje prava na isplatu naknade po osnovu statusa vrhunskog sportiste:

“Koji je imenovanom utvrđen rješenjem Uprave za mlade i sport od 22. 10. 2010. za ostvareni rezultat – uspon na najveći svjetski vrh Mont Everest”, objašnjavaju iz resora kojim rukovodi Nikola Janović.

Istakli su da je uvidom u to rješenje i spise predmeta, koji su preuzeti od Uprave za mlade i sport, utvrđeno da je rješenje donijeto po propisima koji su bili na snazi u momentu donošenja:

“Zakon o sportu („Sl.list RCG“ broj 49/04 i Sl. list broj 13/07) i Pravilnik o bližim uslovima i načinu sticanja statusa vrhunski sportista (Sl.list CG br.026/08 od 18. 4. 2008). U navedenom rješenju nije utvrđen iznos doživotne mjesečne naknade, ali isto tako nije naveden ni pravni osnov za utvrđivanje iste - Uredba o kriterijumima za utvrđivanje visine premija i naknada za ostvarene sportske rezultate (Sl.list CG br. 26/08), koja je u tom momentu bila na snazi. Takođe, posebno napominjemo da Dragutin Vujović od momenta utvrđivanja statusa vrhunskog sportiste, odnosno dana 22. 10. 2010. do navršavanja 40 godina života i ispunjavanja starosnog uslova za isplatu naknade (1.12. 2017), nije problematizovao konkretne propuste predmetnog rješenja”, kazali su iz tog ministarstva.

Trojcu iz Javorka prije osam godina čestitali su najviši Vladini zvaničnici, poručujući im da je njihov podvig zadivio sve građane Crne Gore i da su napravili istorijski uspjeh koji zavređuje poštovanje cjelokupne države. No, uprkos ponosu nacije, sadašnji propisi “ne prepoznaju” rezulat koji su ostvarili.

Iz Janovićevog resora objasnili su da su uvidom u dokumentaciju naslijeđenu od Uprave za mlade i sport utvrdili da je nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i pogrešno primijenjen materijalni propis.

“Imajući u vidu konkretne proceduralne propuste koje je Uprava za mlade i sport napravila prilikom odlučivanja o predmetnom zahtjevu, a koji su rezultirali navedenim rješenjem, Ministarstvo sporta obavijestilo je imenovanog da nema zakonskog osnova za donošenje rješenja o utvrđivanju visine naknade, kao ni za isplatu iste, iz razloga što važeći zakon i podzakonski akti ne prepoznaju rezultat koji je imenovani ostvario. Stoga imenovani svoja prava u predmetnoj stvari može ostvariti u postupku pred Upravnim sudom”, objašnjeno je iz Ministarstva sporta”.

Alpinisti nisu usamljen slučaj

Iz Ministarstva sporta istakli su da imaju još slučajeva kojima je dodijeljen status vrhunskog sportiste, ali nije utvrđen iznos naknade koju treba da dobijaju:

“Kako u praksi imamo slučajeve u kojima su prethodni organi nadležni za poslove sporta određenim licima utvrdili status vrhunskog sportiste i pravo na naknadu, ali im nijesu utvrdili iznos te naknade, a da propisi koji su važili u vrijeme donošenja tih rješenja više ne važe, a važeći zakon i podzakonski akti ne prepoznaju taj rezultat, to će se novim zakonom o sportu propisati normativna rješenja kako bi se definisala postupanja u predmetnim situacijama, a u cilju rješavanja ovakvih problema”, objasnili su iz tog Vladinog resora

Bonus video: