Tiranosaurus reks grizao silom jednakom težini tri automobila

Tragovi ugriza na fosilizovanim ostacima kostiju drugih dinosaura pokazuju da je T. reks mrvio kosti
103 pregleda 1 komentar(a)
Tiranosaurus, Foto: Reuters
Tiranosaurus, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.05.2017. 11:00h

Naučnici su otkrili još jedan razlog za divljenje Tiranosaurusu reksu. Kada je ogromni mesožder zagrizao, radio je to silom jednakom težini tri automobila, što mu je omogućavalo da sa lakoćom mrvi kosti.

Naučnici su na osnovu računarskog modela kreiranog prema mišićnoj anatomiji T. reksove čeljusti i analizi njegovih živih rođaka, poput krokodila, ustanovili da je sila njegova ugriza iznosila oko 3.630 kilograma.

"Što god je bilo sačinjeno od mesa i kostiju, T. rex je mogao da pregrize ", kazao je paleobiolog sa floridskog univerziteta Gregori Erikson.

Tragovi ugriza na fosilizovanim ostacima kostiju drugih dinosaura pokazuju da je T. reks mrvio kosti.

Ta sposobnost je ogromnom mesožderu, visokom 13 metara i teškom sedam tona, davala prednost u odnosu na ostale predatore kojima to nije uspijevalo.

"Tako je dolazio do minerala u kostima i koštane srži", rekao je paleobiolog Pol Žinjak sa univerziteta u Oklahomi, vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu Science.

"Naravno, to je bio i rizik jer je prodiranjem u kost moglo da dođe do teškog oštećenja zuba, ali nagrada je bila bogata".

T. rex je imao najveću silu ugriza u odnosu na bilo kog stvora kojeg su naučnici proučavali i daleko veću od bilo kog živog bića.

Ali, kako prenosi Rojters, nije najsnažnija u istoriji.

Procjenjuje se da je ogromni krokodil Deinosuchus, koji je živio nekoliko miliona godina prije T. reksa i težio više od njega, imao silu ugriza od 10.400 kilograma.

Bonus video: