HRA: Crna Gora se ne može pohvaliti napretkom u rasvjetljavanju najtežih slučajeva nasilja prema novinarima

„Nedavno je predsjednik vladajuće partije i novi predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, nazvao nezavisne medije fašistima. Iako upotreba takvih izjava u javnom diskursu nije zabranjena u svakom slučaju, od visokih predstavnika vlasti i/ili vladajućih struktura se očekuje da ih ne upotrebljavaju, imajući u vidu vlast i uticaj kojim raspolažu“, kazali su iz HRA
68 pregleda 0 komentar(a)
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
Ažurirano: 02.05.2018. 13:12h

Sloboda medija omogućava objektivno informisanje neophodno za opstanak demokratskog društva, poručili su iz Akcije za ljudska prava (HRA.

Iz te nevladine organizacije su, povodom Svjetskog dana slobode medija, kazali da su slobodni novinari bezbjedni novinari.

Kako su naveli, proteklu godinu u Crnoj Gori obilježilo je nekoliko slučajeva prijetnji novinarkama i novinarima, paljenje vozila i eksplozija pred kućom novinara.

„Svi ovi napadi, koji moraju biti ozbiljno istraženi i kažnjeni, predstavljaju i napad na slobodu izražavanja, kao što su to bili i prethodni ozbiljni i nažalost još uvijek nekažnjeni slučajevi ubistva, pokušaja ubistva i fizičkih napada na novinare“, kaže se u saopštenju HRA.

Navodi se da se Crna Gora ne može pohvaliti napretkom u rasvjetljavanju najtežih slučajeva nasilja prema novinarima koji su se usudili da istražuju i kritikuju vlast i organizovani kriminal.

„Komisija za praćenje istraga napada na novinare je došla do nekih zabrinjavajućih saznanja o postupanju sa dokazima u postupcima istrage napada na novinara Mladena Stojovića i ubistva Duška Jovanovića, i očekujemo da se ta saznanja preispitaju i da se javnost adekvatno obavijesti o ishodu“, kazali su iz HRA.

Oni su podsjetili da je u decembru prošle godine 11 NVO apelovalo da Vlada objavi izvještaje Komisije, da se uvaže i primijene njene preporuke i da se njenim članovima obezbijedi adekvatan pristup informacijama.

„Iako su izvještaji Komisije odmah potom objavljeni, prema našim saznanjima Uprava policije i dalje Komisiji ne omogućava pristup ličnim podacima bez zatamnjivanja i Komisija, kao ni javnost, nema konkretnih saznanja o primjeni njenih preporuka“, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su podsjetili da su, povodom istrage ubistva Duška Jovanovića, u kojoj i dalje nema napretka, predložili da se angažuje inostrani stručnjak za istrage atentata da preispita ono što je do sada preduzeto u toj istrazi.

„Prošlu godinu je obilježio i desant vlasti na nezavisnost javnog servisa Radio i Televizije Crne Gore (RTCG) i Agencije za elektronske medije, u vidu nezakonitih razrješenja dva člana Savjeta RTCG, Nikole Vukčevića i Gorana Đurovića, i Darka Ivanovića, iz Savjeta Agencije, i popunjavanja slobodnih mjesta aktivistima partije na vlasti“, kazali suiz te NVO.

Prema njihovim riječima, novi članovi Savjeta RTCG su već nagovijestili ostvarivanje plana za smjenu rukovodstva RTCG u korist partijske kontrole.

Iz HRA su podsjetili da je Ustavni sud odbacio obje ustavne žalbe Đurovića smatrajući da je dužan da čeka ishod redovnog građanskog postupka, iako taj ishod poslije dvije godine neće moći da dovede do korisnih posljedica.

Zbog toga će, kako su kazali, narednih dana HRA za Đurovića podnijeti predstavku Evropskom sudu za ljudska prava. „U međuvremenu, u postupku po njegovoj tužbi redovni sud u Crnoj Gori još nije zakazao pripremno ročište“.

HRA podsjeća i da se u protekloj godini radilo na novom Zakonu o medijima, kao i da se očekuje rasprava o radnoj verziji ili nacrtu toga zakona.

„Blagovremena rasprava u širem krugu zainteresovanih učesnica i učesnika mogla bi samo da doprinese kvalitetu tog vrlo važnog zakona za zaštitu prava na slobodu izražavanja“, smatraju u toj NVO.

Vlada je, kako su naveli, i dalje protiv obezbijeđivanja jače krivičnopravne zaštite novinara, iako prijetnje novinarima i napadi na njih ne jenjavaju.

„I dalje nije unaprijeđen pravni okvir za istraživačko novinarstvo, jer je i dalje na snazi zabrana neovlašćenog fotografisanja i snimanja onih koji vrše krivična djela koja su kažnjiva zatvorom do pet godina, iako su takva krivična djela brojna i štetna za sve“, kaže se u saopštenju HRA.

Navodi se da novinari i dalje rade u lošim ekonomskim prilikama za opstanak medija i razvoj istraživačkog novinarstva na malom tržištu Crne Gore, a reklamiranje države u medijima i dalje nije regulisano tako da obezbijedi transparentan i politički nepristrasan pristup.

„Nedavno je predsjednik vladajuće partije i novi predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, nazvao nezavisne medije fašistima. Iako upotreba takvih izjava u javnom diskursu nije zabranjena u svakom slučaju, od visokih predstavnika vlasti i/ili vladajućih struktura se očekuje da ih ne upotrebljavaju, imajući u vidu vlast i uticaj kojim raspolažu“, kazali su iz HRA.

Prema njihovim riječima, ono što ohrabruje je nova aktivnost profesionalnih udruženja novinarki i novinara i povećavanje članova tih udruženja u Crnoj Gori.

Time se, smatraju u HRA, stvaraju prilike za unaprjeđenje svih uslova za rad i razvoj novinarske profesije u korist društva u cijelini.

„Crna Gora bi trebalo da usvoji strategiju razvoja javnog informisanja koja bi bila zasnovana na načelima slobode medija i saglasnosti oko njihove primjene, s obzirom na to da takve saglasnosti nema dovoljno“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: