Orav: Korupcija prisutna u brojnim oblastima, to i dalje ostaje razlog za brigu

Orav je rekao da nedostatak efikasne borbe protiv korupcije podriva odgovornost institucija i zvaničnika
120 pregleda 0 komentar(a)
Aivo Orav, Stevo Muk, Foto: PR Centar
Aivo Orav, Stevo Muk, Foto: PR Centar
Ažurirano: 09.12.2018. 10:02h

Korupcija u Crnoj Gori je, uprkos napretku, pristuna u brojnim oblastima i protiv nje se mora odlučnije boriti, poručeno je na konferenciji o efikasnijoj borbi protiv korupcije koju je oragnizovao Institut alternativa.

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav, kazao je korupcija ne predstavlja samo nezakonitu radnju nezakonitog bogaćenja na štetu društva, već „zamrzava“ institucije pravosuđa.

„Zbog toga se protiv korupcije moramo odlučno boriti. U intresu je nas da to i uradimo“, poručio je Orav.

On je rekao da nedostatak efikasne borbe protiv korupcije podriva odgovornost institucija i zvaničnika.

Orav je podsjetio da se u Izvještaju Evropske komisije konstatuje da je Crna Gora ostvarila određeni nivo pripremljenosti za borbu protiv korucpije.

„Uprkos određenom napretku, korupcija je pristuna u brojnim oblastima i to i dalje ostaje razlog za brigu“, ocijenio je Orav.

On je istakao da su operativni kapaciteti institucija unaprijđeni, ali da sve institucije treba da demonstriraju više proaktivan pristup.

„To je naročito slučaj sa Agencijom za sprječavanje korupcije (ASK) koja treba da se bavi pitanjima vezanim za kredibilnost institucije, a prioriteti koji su postavljeni treba da budu adresirani, uprava i osoblje treba da obezbijede maksimalnu transparentnost, integritet nepristrasnost i odgovornost“, rekao je Orav.

To, prema njegovim riječima, nije bio slučaj sa odlukama o članovima Savjeta Radio Televizije Crne Gore.

Orav je kazao da je rad oranizacija civilnog društva značajan u procesu pristupanja EU i poručio da će EU nastaviti da bude ključni partner Crnoj Gori u borbi protiv korupcije.

Predsjednik Upravnog odobora Instituta alternativa Stevo Muk kazao je da vjeruje da je rad te organizacije doprinio da slika o radu i rezultatima u borbi protiv korupcije, uključujući i ASK i Državnog tužilastva, bude objektivnija kako u domaćoj tako i međunarodnoj javnosti.

Potvrdu nalaza i ocjena, kako je rekao, nalaze i u najnovijem Izvještaju Evropske komisije. „Iskazano drugačijim rječnikom, ali suštinski gotovo istovjetno“.

Muk je kazao da su zabrinuti da Crna Gora, ako institucije zadužene za borbu protv korupcije nastave rad dosadašnjim tempom, neće biti spremna da u odgovarajućim rokovima okonča proces pregovora i omogući da do 2025. godine postane članica EU.

„Zato vjerujem da rad tih institucija treba ne samo udvostručiti, već i usmjetiti na najveće društvene opasnosti i njihove nosioce“ ocijenio je Muk.

On je naglasio da je civilnom društvu potrebna Vlada koja traži kritiku, a ne koja kritikuje i kritičare osuđuje i demokratska opozicija koja obavlja svoju ustavnu funkciju učestvujući u zakonodavnoj i kontrolnoj funkciji parlamenta.

„Vjerujemo da je proces evropskih integracija preduslov za reforme, naročito u oblasti vladavine prava i da je uz taj proces, uz sve svoje uspone i padove, ključna transformacija snaga naših društava“, dodao je Muk.

Vjera u EU i integracije, kako je rekao, ne sprječava da se kritikuje i pristup Unije i traže jasnija i strožija mjerila napretka i tvrđi pristup, naročito u poglavljima 23 i 24.