Podgoričku Elektro školu upisalo 14 “Luča”

Ministar prosvjete Damir Šehović zadovoljan odzivom polumaturanata tokom upisa u srednje stručne škole
220 pregleda 0 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Mpin.gov.me
Damir Šehović, Foto: Mpin.gov.me
Ažurirano: 09.07.2018. 14:45h

Za školovanje za zanataska zanimanja u junskom upisnom roku javilo se 1.129 polumaturanata, što je za za 60 odsto više nego prošle godine, a stručne škole nijesu zaobilazili ni najbolja, pa je tako podgorička Elektrotehnička škola upisala 14 đaka sa diplomom “Luča”.

Konkurs za drugi upisni rok, najavio je ministar prosvjete Damir Šehović, biće raspisan do kraja jula, a škole će dokumentaciju polumaturanata primati u avgustu.

“Sa zaključenjem avgustovskog roka, očekujemo da broj upisanih na zanatska zanimanja bude oko 100 odsto veći u odnosu na prošlu godinu. Naglasiću da je ubjedljivo najvećem broju te djece to bio prvi izbor”, zadovoljan je ministar Šehović.

U Ministarstvu su zadovoljni i činjenicom da su polumaturanti “eliminisali stigmu koja je pratila srednje stručne škole”.

“Koliko smo u tome uspjeli govori i podatak da see samo u junskom roku za Elektrotehničku školu “Vaso Aligrudić” u Podgorici prijavilo se 14 “Luča”. Dakle, uspjeli smo da prenesmo svoju najvažniju poruku: da djeca koja su dobri đaci ne treba da zaziru od srednjih stručnih škola. Učenici su se posebno interesovali za nove obrazovne programe - Elektrotehničar računarskih sistema i mreža, Elektrotehničar za razvoj web i mob aplikacija, kao i obrazovni program Elektroinstalater na trećem stepenu”, kazao je Šehović.

Polumaturanti su, naglašava, pokazali značajno interesovanje za programe iz oblasti saobraćaja i medicine.

U junskom roku, gimnazijama se javilo 2.138 svršena osnovca, a stručnim školama prijavilo se 5.005.

“Drago mi je da je bilo veće interesovanja učenika i za oblast ugostiteljstva. Tako su, na primjer, u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju, Mojkovcu, Baru i Herceg Novom odjeljenja kuvara popunjena već u prvom upisnom roku. Još jedan kuriozitet je da se u Budvi za programe iz oblasti ugostiteljstva na trećem stepenu prijavilo 20 učenika, većinom kuvara. A ako se ima u vidu da u Budvi godinama nije bilo interesovanja za ove programe, ovo je podatak koji svakako pokazuje pomake u načinu razmišljanja”, smatra Šehović.

Dodaje da je dobra i otvorena komunikacija Ministarstva i škola sa budućim đacima, uz veliku podršku medija, pokazala da se “za relativno kratak period mogu učiniti velike stvari”.

“Polako, ali sigurno zajedno nastavljamo da kreiramo društvo i obrazovni sistem u kome je važno koliko i šta znate, a ne jeste li upisali školu koju smatrate prestižnom. Društvo u kome je važno da se ističete u onome što volite, a ne da budete prosjek u nečemu što ne volite. U krajnjem: društvo u kome je suština važnija od forme”, zaključio je Šehović.

Bonus video: