KOD posadio 107 stabala u Podgorici, gradonačelnik još ćuti

Iz organizacije KOD su tražili od opštinske firme Zelenila da im kažu koje su slobodne površine predviđene za ozelenjavanje, kao i da im daju katastar zelenih površine. Iz ove opštinske firme su im odgovorili da katastra nemaju, a da za slobodne površine pitaju gradonačelnika Ivana Vukovića. KOD je poslao pitanja i gradonačelniku 9. oktobra, ali odgovor još nijesu dobili
249 pregleda 17 komentar(a)
KOD sađenje drveća, Foto: Marko Ćipović
KOD sađenje drveća, Foto: Marko Ćipović
Ažurirano: 12.11.2018. 06:15h

Organizacija KOD i građani koji ih podržavaju zasadali su za mjesec i po od početka svoje akcije 107 stabala drveća za šta su potrošena 1.922 eura, odnosno za same sadnice 1.525,03 eura ili 14,25 eura prosječno po sadnici. Za pribor i alat - kolčevi, lopate, ašovi, motike,... utrošeno je još 396,97 eura, a najveći dio toga se koristi u nastavku akcije.

U ovom periodu građani i firme su im ukupno uplatili do početka ove sedmice 3.095 eura. Od tog iznosa potrošeno je još 8,50 eura na bankarske transakcije i provizije. KOD svakog ponedjeljka objavljuje izvještaje koliko novca im je uplaćeno u prethodnoj sedmici i koliko je i za šta potrošeno sa priloženim računima.

Oni su „Vijestima” naveli da tek kreće intenzivni dio njihove kampanje.

Voljeli bismo da se gradske vlasti ponašaju poput onih u Beču, a koje u potpunosti podržavaju građanske inicijative koje se odnose na ozelenjavanje gradskih površina i pošumljavanje. Tako su u oktobru djeca sa roditeljima u Beču zasadila 10.000 komada drveća i grmlja”, kazao je Mirza Krnić iz KOD-a

Do sada su sadili drveća kod nove zgrade Katastra, u Bloku V, kod zgrade Neksana na Zabjelu, kod Krivog mosta, i u ulicima Bratstva i jedinstva, Omadinskih brigada i IV proleterske brigade.

„Uspostavljena je saradnja sa rasadnicma koji daju posebno povoljne cijene, čime direktno pomažu Inicijativi 100.000 stabala”, kazali su iz KOD-a.

Tako su od Ekoplanta dobili sadnice lipe za 15 eura sa PDV-om. Njihova konkurencija u ozelenjavanju grada projekat Glavnog grada i firme Amplitudo - „Moje drvo” zasadila je u istom periodu 103 stabla za 10.000 eura koliko su im za njih uplatili građani i kompanije.

Sadnica je prema tim troškovima prosječno koštala 97 eura. Zelenilo u tu cijenu uračunava i troškove sadnje, zalivanja i održavanja što im je redovan posao, kojeg već plaćaju poreski obveznici izdvajajući za rad Zelenila 1,1 milion eura godišnje.

Iz organizacije KOD su tražili od opštinske firme Zelenila da im kažu koje su slobodne površine predviđene za ozelenjavanje, kao i da im daju katastar zelenih površine. Iz ove opštinske firme su im odgovorili da katastra nemaju, a da za slobodne površine pitaju gradonačelnika Ivana Vukovića. KOD je poslao pitanja i gradonačelniku 9. oktobra, ali odgovor još nijesu dobili.

Savjet kada, gdje, šta i kako da sade dobili su od svojih članova i građana - biologa, ekologa, pejzažnih arhitekata, inženjera poljoprivrede. Najčešće sade autohtone vrste lipu, košćelu, hrast, brijest...

Bonus video: