Mercedesovi kompakti za mlađe generacije

Mercedes nam je prije nekoliko dana pokazao paletu svojih kompaktnih modela na vrlo zanimljivom mjestu. Na stazi Hungaroring u blizini Budimpešte našli su se A klasa, B klasa, CLA, CLA Shooting Brake i GLA
58 pregleda 0 komentar(a)
Mercedes
Mercedes
Ažurirano: 16.05.2017. 15:40h

Vremena kad su Mercedesove automobile vozili samo stariji ljudi su odavno prošla. Još 1997. proizvođač iz Štutgarta je istakao želju da podmladi svoju klijentelu lansiranjem kompaktnog modela A klasa. Danas, 20 godina kasnije, trokraka zvijezda ima veliki broj vozila kojim privlači ogroman broj ljubitelja među mlađim generacijama.

Mercedes nam je prije nekoliko dana pokazao paletu svojih kompaktnih modela na vrlo zanimljivom mjestu. Na stazi Hungaroring u blizini Budimpešte našli su se A klasa, B klasa, CLA, CLA Shooting Brake i GLA.

Činjenica da su ovi automobili kao stvoreni za mlađu populaciju, ne znači da ih treba potcjenjivati. Shvatićete to ako se provozate u modelu CLA 45 AMG Shooting Brake. Pod njegovom haubom nalazi se najsnažniji četvorocilindarski motor na svijetu. Inženjeri iz Afalterbaha su iz zapremine od nepunih dva litra izvukli čak 381 konjsku snagu.

Ekstremna ubrzanja će vas brzo dovesti do elektronskog ograničenja od 250 km/h. Međutim, za uživanje u modelu CLA nije vam potreban Hungarorng. On se odlično ponaša i na javnim saobraćajnicama, a donosi puno luksuza i stila.

Još bolji ugođaj na stazi pružila je A klasa u AMG verziji. A 45 AMG 4MATIC pokreće isti motor od 381 KS, ali je zbog manje dužine A-klasa još upravljivija i okretnija.

Velika popularnost SUV modela podstakla je Mercedes da napravi i uzdignutu varijantu A klase, nazvanu GLA. Pošto nije logično da se ovakav auto dokazuje na trkačkoj stazi, njegove mogućnosti smo provjerili van asfalta.

Pošto je GLA nedavno redizajniran, sada je stilski još svježiji i moderniji, ali ima i tehničkih novosti.

Novina je benzinski motor u modelu GLA 220, koji razvija 184 KS, a u modelima sa pogonom na sve točkove off-road paket se dobija u okviru serijske opreme.

Ovaj paket, između ostalog, uključuje "DSR" sistem, pomoć pri spuštanju nizbrdo kod koje se brzina reguliše tempomatom, pa automobil sam usporava.

Naravno, GLA je izuzetno upotrebljiv i na asfaltnim putevima, a vozeći ga u ovakvim uslovima mogli smo da obratimo pažnju i na visok kvalitet izrade i materijala. Sve izgleda moderno i izuzetno luksuzno, upravo kako žele mlađi vozači. Sve u svemu GLA je pravi mali terenac visokog stila.

Većina njih koji za svoj prvi automobil u+izaberu A, B, CLA ili GLA klasu ostaće vjerni trokrakoj zvijezdi. Narednih godina klasa kompaktnih automobila Mercedesa biće proširena sa pet na osam modela, a jedan od noviteta biće i SUV verzija B klase, koja će biti nazvana GLB.

Bonus video: