Premijum gume drže primat

Najnoviji test pokazao je da je uobičajena dominacija Kontinentalovih pneumatika pomalo ugrožena
486 pregleda 0 komentar(a)
test, gume, Foto: Saša Marković
test, gume, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 16.05.2017. 09:40h

Njemački automobilski klub ADAC ove godine je, između ostalih, testirao i ljetnje gume dimenzija 195/65 R15, koje su široko rasprostranjene u srednjoj klasi vozila, pa ihj možemo naći u B segmentu kome pripadaju folkvsgaen polo ili opel korsa, ali i kod većih automobila starije generacije poput reno megana, opel astre, pa ček i folksvagen pasata.

Najnoviji test pokazao je da je uobičajena dominacija Kontinentalovih pneumatika pomalo ugrožena.

Razlog se krije u tome što se najnoviji Continental Premium Contact 6, lansiran krajem 2016, proizvodi samo u dimenzijama od 16 inča naviše, pa je Continental na testu predstavljao Premium Contact 5.

I pored toga, stari model je uspio da dostigne respektabilno treće mjesto, što je ostavilo prostora da se na prva dva mjesta konačno popnu drugi proizvođači.

Te prve pozticije su pripale Pirelli i Bridgestone gumam. Pirelli P1 je pobjednik testa, dok je pravo iznenađenje Bridgestone, koji se mučio na posljednjim testovima posebno na mokrom kolovozu. Najnovije unapređenje gume T001 je zaista imalo efekta.

Na četvrtom i šestom mjestu su Goodyear i Dunlop, a između njih se ugurao pneumatik nama malo poznatog brenda ESA Tecar.

Slijede Nokian i Vredestein, a Michelin je i pored izuzetno niske potropnje goriva i trošenja gume Energy Saver+ završio na devetom mjestu, zbog nešto lošijih karakteristika na kiši. Deseto mjesto je zauzeo Hankook Prime 3, što je iznenađenje jer je prošle godine pobjeđivao na brojnim testovima.

Bonus video: