Budva blokirala i Marovićevu zemlju na Veljoj ploči

Pozivajući se na Zakon o lokalnoj administraciji, Opština je iskoristila pravo da obezbjeđenje poreskog potraživanja izvrši formiranjem založnog prava na nekretnini
95 pregleda 10 komentar(a)
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.06.2018. 13:12h

Opština Budva blokirala je zemljišni kompeks od 35.000 kvadrata na lokalitetu Velja ploča, vlasništvo firme “Good location properties“na ime poreskog duga od 29.917 eura.

Riječ je četvrtoj iz mreže povezanih kompanija koje je kontrolisala Olivera Ilinčić, nekadašnja savjetnica osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva prethodno je donijela rješenje o pokretanju postupka prinudne naplate i ostavila zakonski rok od 10 dana da firma izmiri dugovanje.

Pozivajući se na Zakon o lokalnoj administraciji, Opština je iskoristila pravo da obezbjeđenje poreskog potraživanja izvrši formiranjem založnog prava na nekretnini.

To je i učinila 12. juna kada je u katastarsku evidenicju Uprave za nekretnine upisala hipoteku na zemljište.

Prethodnih desetak dana Opština je blokirala i preostale firme povezivane sa Ilinčićevom i Marovićem. Prvo je blokirala 18.000 kvadrata u Lučicama, vlasništvo firmi “Property investments“ i “Adriatic investments“, zbog poreskog duga od 98.000, odnosno 29.000 eura. Potom je blokirala i dvije parcele firme “Fifth avenue“ u Bečićima, zbog poreskog duga od 81.000 eura.

U Centralnom registru privrednih subjekata piše da je “Good location properties“ osnovala istoimena firma za Floride.

Zemljišni kompleks na Veljoj ploči, na periferiji Budve, Opština je prvi put blokirala u junu 2015. godine, kada je poreski dug iznosio 109.000 eura.

Zbog poreskog duga od 743.000 eura, kompleks je blokirala i držala 2009. godine.

Postoji i hipoteka Hipo Alpe Adria Development iz 2012. na ime potraživanja od 5,5 miliona eura.

Imovina sve četiri povezane firme donedavno je bila blokirana privremenom mjerom zabrane otuđenja koju je u januaru 2016. godine, na zahtjev Specijalnog tužilaštva, donio podgorički Viši sud.

Nakon što tužiocu nijesu pokrenuli istragu protiv Ilinčićeve, privremena mjera je “skinuta“ prije mjesec, što je iskoristila “Hipo Alpe Adri development” i posredstvom javnog izvršitelja, na javnom nadmetanju početkom sedmice, već prodala 9.200 kvadarta zemlje u Lučicama, vlasništvo „Adritic investmentsa“ za 1,18 miliona eura.

Zemlju je kupilo petrovačko preduzeće “Vile Oliva“.

Bonus video: