Solana će biti park prirode, Gabano se ne javlja

Ministar: Informacija o zaštiti Solane još nije razmatrana u Vladi jer je u međuvremenu Ministarstvo imalo kontakt sa francuskim investitorima, koji su se obavezali da pošalju pismo namjere da preuzmu gazdovanje Solanom i obnove proizvodnju soli. To pismo još nije stiglo
399 pregleda 5 komentar(a)
Solana, Ulcinj, Foto: Savo Prelević
Solana, Ulcinj, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.08.2018. 18:34h

Ulcinjska Solana dobiće status parka prirode najkasnije do kraja godine, a odluka Privrednog suda o statusu tog privrednog društva nema nikakvog uticaja na odluku o stepenu i načinu zaštite tog područja, potvrđeno je “VIjestima” iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Očekujemo vrlo brzo da će informacija o konačnoj opciji zaštite Solane biti na sjednici Vlade i da ćemo u najskorijem roku proslijediti svu potrebnu dokumentaciju Opštini Ulcinj, kako bi se sva procedura nastavila i završila. Odlučili smo se da predložimo da Solana dobije status parka prirode i ostalo je da definišemo model upravljanja, kazala je “Vijestima” generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović.

Prema Zakonu o zaštiti prirode u parku prirode zabranjeno je raditi bilo šta čime se ugrožavaju obilježja, vrijednosti i uloga parka.

Park prirode proglašava se odlukom skupštine opštine, na čijoj je teritoriji, nakon dobijene saglasnosti MORT-a i mišljenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Iz kabineta visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini i komesara za proširenje Johanesa Hana, ranije je saopšteno da će zaštita Ulcinjske solane ostati “istaknuta tema u razgovorima EU sa Crnom Gorom, uključujući i one o poglavlju 27 - životna sredina, ukupnim pregovorima o pristupanju i predstavljaće važnu prekretnicu u tom pogledu”.

To je bio odgovor na pismo nekoliko međunarodnih i crnogorskih organizacija u kome se od njih zahtijevalo da EU napravi dodatni pritisak na Vladu da se zaštiti Solana.

U zajedničkom pismu EuroNatura, BirdLife Internationala, Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), MANS-a i Udruženja “Dr. Schneider-Jacobi” Mogerinijevoj, Hanu i Evropskom parlamentu, podsjeća se da je EK u izvještajima o napretku zatražila zaštitu Solane, ali da je višegodišnje loše upravljanje dovelo Solanu u opasnost. Podsjećaju da je na posljednjoj međunarodnoj konferenciji o Solani 18. aprila ministar za održivi razvoj i turizam Pavle Radulović obećao da će Solana dobiti potpunu zaštitu do kraja godine.

U odgovoru “Euronaturi” i “BirdLifea”, ministar je naveo da informacija o Solani još nije razmatrana u Vladi jer je u međuvremenu Ministarstvo kontaktiralo sa francuskim investitorima, koji su se obavezali da pošalju pismo namjere da preuzmu gazdovanje Solanom i obnove proizvodnju soli.

“Odlučeno je da bi podnošenje informacije Vladi sa preciznim zaključcima trebalo da sačeka nekoliko nedjelja s ciljem da se razmotri pismo namjere koje još nije stiglo. Vjerujem da ćete se složiti da je pored zvaničnog proglašenja Solane zaštićenim područjem, pitanje njenog menadžmenta osnovno, s obzirom na to da ko god bude bio upravnik budućeg zaštićenog područja, biće krucijalno obezbijediti sredstva za pokretanje rada i tehnološke discipline u svim proizvodnim pogonima, obezbjeđivanje trajne kontrole vodnog režima. U interesu je Vlade da Solana ima upravu sa dokazanim iskustvom na evropskom i svjetskom nivou”, navodi se u odgovoru u koji su “Vijesti” imale uvid.

On je, međutim, naveo da je odluka Privrednog suda “naredni i najvažniji korak koji treba da bude preduzet” da bi Ministarstvo podnijelo Opštini Ulcinj završnu verziju studije zaštite.

Vlasnik dvije solane u Francuskoj i stručnjak za njihovu revitalizaciju, Patris Gabano bio je u aprilu u Crnoj Gori i najavio da je zainteresovan da obnovi Solanu. On je kazao tada da se fabrika soli može oporaviti i postati rentabilno preduzeće. Solane u vlasništvu Gabanoa godišnje posjeti oko 150 hiljada turista iz cijelog svijeta.

Solanom posljednje dvije godine upravljaju Nacionalni parkovi. Do tada je ovim prostorom upravljao Eurofond, koji je 2005. uveo programirani stečaj zbog duga od 13 hiljada eura, a 2011. uveden je klasični stečaj i svi radnici poslati su kućama. Po tom osnovu je pred privrednim sudom u toku spor.

Za sada, Solanom, podsjeća Vojinovićeva, upravljajuju Nacionalni parkovi Crne Gore koji su se “prilično dobro pokazali kao upravljač”.

Vojinovićeva je potvrdila da od Gabanova pismo namjere nije stiglo, iako je on rekao u aprilu da će ga poslati u roku od mjesec dana. Ona, međutim, smatra da odluka Privrednog suda u slučaju zaštite nije primarna stvar.

“Što se tiče Ministarstva i zakona iz oblasti zaštite životne sredine, potpuno imamo definisane odluke koje će u najkraćem roku biti prezentovane na Vladi. Već su prošle Vladine komisije.

Nesporno je da će Solana biti zaštićena, sve je spremno za to i prosto nema više prostora za bilo kakvu sumnju i spekulaciju da Solana ima neku drugu sudbinu”, kazala je Vojinovićeva i podsjetila da je od maja 2015. uloženo skoro milion eura u sanaciju nasipa kanala i pumpnog sistema na Solani.

Šta piše u studiji koja još nije dostupna javnosti

Način upravljanja budućim zaštićenim područjem zavisiće od toga da li će biti obnovljena komercijalna proizvodnja soli, piše u studiji koja još nije javno objavljena.

Studija kao najprikladniju kategoriju zaštićenog područja po međunarodnoj klasifikaciji predlaže dvije opcije. Prva je da Solana bude park prirode ako se nastavi proizvodnja soli, a druga rezervat prirode, ako će se područjem upravljati samo kao zaštićenim sa demonstracionom proizvodnjom soli za posjetioce.

Predviđena su i dva modela upravljanja, u zavisnosti da li će se nastaviti sa proizvodnjom. U tom slučaju, preporučeno je da Solanom upravlja Vlada kroz privatno-javno partnerstvo, s tim da bi bila izdata koncesiju za proizvodnju soli.

Janjuševićeva: Neko treba i krivično da odgovara

Komentarišući izjavu Mogerinijeve da će Solana biti prekretnica u pregovorima Crne Gore sa EU, Jovana Janjušević iz CZIP-a ranije je rekla da zaštita tog područa jeste prekretnica, ali i mrlja u integracijama. Prema njenim riječima, Solana nije priča zabrinutih i savjesnih institucija, već isključivo civilnog sektora.

Ona smatra da zaštita Solane kreće od njene formalne zaštite na nacionalnom i međunarodnom nivou, a tek onda se pružaju prilike da se stanište oporavi. Privremeni zakupac Solane, prema riječima Janjuševićeve, nema kapacitete ni znanja da brine o tom području. Podsjetila je da je Radulović na četvrtoj međunarodnoj konferenciji o Solani rekao da će studiju zaštite dostaviti Opštini Ulcinj u roku od mjesec, počev od 18. aprila, ali da su od tada prošla dva mjeseca.

Ona smatra da situacija sa Solanom nije nastala sama od sebe, već da za njeno katastrofalno stanje neko treba da odgovara, čak i krivično.

Bonus video: