Japanac se kupuje glavom i srcem

Benzinski motori od 2,4 litra imaju odličan odnos kvaliteta, performansi i potrošnje goriva
325 pregleda 1 komentar(a)
Honda akord
Honda akord
Ažurirano: 09.05.2017. 18:50h

Kada se pomene kvalitet, mnogima je prva asocijacija Japan. Ova teorija posebno je opravdana u automobilskom svijetu. Jedan od proizvođača koji prednjači po kvalitetu svoijih proizvoda već godinama je Honda, a mi danas ispitujemo šta možete da očekujete od polovnog akorda, jednog od njenih najpopularnijih modela.

Sedma generacija Akorda, koja je prodavana od 2003 do 2008 godine, poznata je kao jedna od najsportskijih limuzina svog vremena. Iako u Evropi nije uspio da ugrozi model ekao što su VW pasat ili opel vektra, akord je izuzetno tražen na tržištu polovnih automobila. Razlog je jednostavan. Visoka pouzdanost i besprekoran kvalitet. Naime, sve agencije za kontrolu kvaliteta su složne u jednom – akord je gotovo bez mane. Problemi su vrlo rijetki, potvrđuju i u ovlašćenom servisu u Crnoj Gori.

“Kod akorda je potrebno samo redovno održavanje, zamjena ulja, filtera, kočionih diskova i pločica. Jedina boljka je crijevo servo uređaja upravljača, ali to se lako rješava”, kazača nam je Dragana Abramović, servisni savjetnik u ovlašćenom servisu Honde u Crnoj Gori, AC VIVA.

Pošto je Honda najveći proizvođač motora na svijetu, nije imala problema da odabere najpogodnije motore za akord. Od dizela tu je 2,2-litarska jedinica od 140 KS, dok čast benzinaca brane dvolitarski motor od 155 konja i 2,4-litarski od 190 KS koji se nalazi pod haubom akorda koji smo imali priliku da ispitamo. Upravo on je i najbolja opcija, kažu u servisu.

“Benzinski motori od 2,4 litra imaju odličan odnos kvaliteta, performansi i potrošnje goriva. Distribucija se obavlja pomoću lanca, pa ne postoji veliki servis, to jest vremenski interval zamjene. Jednostavno tokom redovnog servisa provjeravamo kaiš i vodenu pumpu i po potrebi mijenjamo”, kaže Abramović.

Njemačka asocijacija za kontrolu kvaliteta TUV ističe da elektrika i kvačilo mogu da budu osjetljiviji jedino kod slabijeg benzinca.

“Što se tiče elektronike rijetko ima nekih grešaka, a i kada bude radi se o sitnicama koje se lako otklanjaju. Posjedujemo fabričke dijagnostičke uređaje najnovije generacije, pa ne može da bude problema”, dodaje Abramović.

Trapovi su vrlo robusni, a kada zbog loših puteva nešto mora da popusti, prvi su na udaru stabilizatori.

Kokpit je sportskog karaktera, u pravom Hondinom maniru. Već u osnovnoj verziji odlično je opremljen, a često ima i dosta elemenata iz premijum klase. Automobil koji ovdje vidimo proizveden je 2008, a prešao je oko 135 hiljada kilometara. Kožne presvlake se drže izuzetno dobro, kao i veći dio komandne table. Jedine znakove habanja našli smo na volanu.

Oni koji cijene prije svega udobnost trebalo bi prije kupovine da probaju ovaj auto. Kao što smo naveli, akord je jedan od najsportskijih automobila u klasi, pa je i nešto tvrđi. Ako volite ovo, svidjeće vam se i precizan upravljač, kao i resko šaltovanje.

Na kraju, koja riječ i o bezbjednosti. Na EuroNCAP testu sudara Akord je ocijenjen sa maksimalnih pet zvjezdica.

Korišćena honda akord je, dakle, auto koji se kupuje i glavom i srcem, samo za svaki slučaj ga treba provjeriti u specijalizovanom servisu.

Troškovnik*: Honda akord 2.4

Uljni servis 155,76 € • Veliki servis: 516,20 € • Set kvačila: 461,88€ (+95,30€) • Crijevo servo uređaja: 300,12€ (+ 30,90€) • Stabilizator: 50,76€ (+ 17,93€) • Kočione pločice prednje/zadnje: 124,44€/94,64€ (+ 34,20€) • Far: 392,85€ • Prednji branik: 448,38€ • Maska: 140,49€ • Znak "Honda": 23,72€

U zagradi je cijena rada mehaničara

*originalni djelovi po cjenovniku ovlašćenog servisa AC VIVA. Po zahtjevu klijenta moguće je ugraditi jeftinije zamjenske djelove

Bonus video: