Nađen posljednji afrički dinosaurus

“Ovo otkriće je neobično jer su dinosauri iz morskih stijena. To je kao da tražite fosile kita, a pronađete fosil lava"
159 pregleda 0 komentar(a)
dinosaur
dinosaur
Ažurirano: 07.05.2017. 16:14h

Jedan od posljednjih dinosaurusa koji su živjeli u Africi prije istrebljenja prije 66 miliona godina otkriveni su u rudniku fosfata u istočnom Maroku.

Naučnik koji je došao do ovog otkrića povezuje ga sa dobijanjem lutrije budući da je nova vrsta Chenanisaurus barbaricus, veoma rijetka, a i manja je od sjevernoameričkog T.rea.

Prošle godine, doktor Nik Longrič sa Univerziteta Bat je proučavao rijedak fragment vilične kosti koja je otkrivena u Sidi Chennane u basenu Oulad Abdoun u Maroku.

U saradnji sa kolegama iz Maroka, Francuske i Španije, dr Longrič je identifikovao da je kost pripadala abelisauru (dvonogim predatorima, ali kraćim sa izraženijom njuškom i tanjim rukama).

Dok su tiranosauri dominirali Sjevernom Amerikom i Azijom, abelisauri su bili glavni predatori na kraju perioda krede u Africi, Južnoj Americi, Indiji i Evropi.

“Ovo otkriće je neobično jer su dinosaurusi iz morskih stijena. To je kao da tražite fosile kita, a pronađete fosil lava. Nevjerovatno rijetko otkriće: skoro osvajanje lutrije. Ali rudnici fosfata su toliko bogati, to je kao da ste kupili milion karata za lutriju, tako da smo imali jedinstvenu priliku da pronađemo ovaj tip dinosaurusa“, kaže dr Longrič.

Bonus video: