Stručnjaci istražuju fortifikacionu baštinu CG: U fokusu austrougarske i venecijanske tvrđave

Turu organizuje dr. ing. Hans-Rudolf Nojman, potpredsjednik regionalnog udruženja ECCOFORT (Evropski centar za saradnju za fortifikacionu baštinu) i član ICOMOS-a za Njemačku
103 pregleda 0 komentar(a)
Mamula i Lastavica, Foto: Siniša Luković
Mamula i Lastavica, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.05.2018. 11:55h

Pilot studijska tura za eksperte iz Evrope koja će se baviti ovdašnjim tvrđavama sa istorijskog i turističkog aspekta, počela je danas i trajaće do subote 26.maja u Kotoru, Budvi i Podgorici.

Dvanaest učesnika ture su stručnjaci za tvrđave i članovi različitih nacionalnih udruženja za tvrđave u Njemačkoj, Švajcarskoj, Holandiji, Belgiji i Ukrajini.

"Posjeta je dio studijske ture između Sarajeva i Podgorice. Cilj i svrha ture je upoznavanje sa različitim vrstama utvrđenja, razmjena profesionalnih iskustava između kolega profesionalaca, razmatranje buduće saradnje, posebno sa zainteresovanim ljudima iz tri balkanske zemlje i drugih evropskih zemalja, kao i podnošenje predloga i razmatranje mogućnosti za proširenje Evropske kulturne rute FORTE CULTURA® na Jugoistočnu Evropu", saopšteno je juče iz NVO "Expeditio" iz Kotora koja je domačin evrospkim ekspertima.

Turu organizuje dr. ing. Hans-Rudolf Nojman, potpredsjednik regionalnog udruženja ECCOFORT (Evropski centar za saradnju za fortifikacionu baštinu) i član ICOMOS-a za Njemačku.

Nojman je suosnivač Evropske kulturne rute utvrđenih spomenika FORTE CULTURA®. Ta ruta osnovana je u periodu 2012.-2014. godine kao saradnički projekat između osam zemalja centralne Evrope.

U međuvremenu, kulturna ruta je obuhvatila preko 30 partnera i učesnika. FORTE CULTURA® predstavlja "Architectura Militaris" kao jedinstvenu fortifikacionu arhitekturu sa svojom raznovrsnom turističkom ponudom u okviru jedinstvnog brenda.

Utvrđeni spomenici imaju veliki turistički potencijal, ali ga samo mali broj njih koristi. Osamdeset posto utvrđenih spomenika su manje poznati, nijesu zastupljeni na turističkom tržištu, ne finansiraju se dovoljno i opterećuju opštinske budžete.

"Glavni cilj ove posjete evropskih stručnjaka je otvaranje istorijskih utvrđenja u Crnoj Gori za razvoj turizma i bolje promovisanje na evropskom nivou. FORTE CULTURA® je glavni partner Evropske godine kulturne baštine 2018. i otvorila je 24. aprila 2018. Evropsko ljeto tvrđava /European Fortress Summer/. Posebna pažnja biće posvećena venecijanskim utvrđenjima kao dijelu Svjetske baštine UNESCO-a, ostrvu Lastavica sa tvrđavom Mamula, određenim austrougarskim utvrđenjima i tvrđavi Kosmač u blizini Budve", saopšteno je iz "Expeditia".

Bonus video: