Ovo su alarmantni znaci klimatskih promjena

Površina pod ledom na Arktiku je tokom ljeta 2016. bila manja nego ikada, a u nekim oblastima Rusije teperatura je za šest ili sedam stepeni bila veća od uobičajen
0 komentar(a)
Klimatske promjene, Foto: Reuters
Klimatske promjene, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2017. 13:12h

Povećanje temperature, koncentracija ugljen-dioksida, rast nivoa mora i povlačenje glečera jasni su znaci da je globalno zagrijavanje jače nego ikada, i to će biti tema sastanka o sprovođenju Pariskog klimatskog sporazuma u ponedjeljak u Bonu. Temperature na planeti su 2016. treći put zaredom oborile rekorde sa oko 1,1 stepen Celzijusa više nego u predindustrijskoj eri, saopštila je Svjetska meteorološka organizacija. U 21. vijeku 16 od 17 godina spada u najtoplije otkako je 1880. otpočelo mjerenje. Površina pod ledom na Arktiku je tokom ljeta 2016. bila manja nego ikada, a u nekim oblastima Rusije teperatura je za šest ili sedam stepeni bila veća od uobičajene. Na drugoj strani Zemlje, Antarktik je tokom proljeća na južnoj hemisferi izgubio više od dva miliona kvadratnih kilometara između 2010. i 2016. Na planinama alpskog tipa glečeri su u povlačenju već 36. godinu zaredom.

Koncentracija glavnih gasova staklene bašte, ugljen-dioksida, metana i azot-oksida su u 2016. dostigli najviši nivo, a ugljen-dioksid je u 2015. prešao granicu od 400 čestica po milionu na globalnom nivou i ta tendencija se nastavlja. Da bi postojala šansa da se rast temperature zaustavi na 2,0 stepena Celzijusa i spriječe druge najozbiljnije posljedice zagrijavanja, koncentracija ugljen-dioksida do 2100. ne smije preći 450 čestica po milionu. Emisija gasova staklene bašte iz fosilnih goriva su u 2016 ostale stabilne treću godinu zaredom što je veliki uspjeh, a tome su doprinijeli napori Kine koja može da uradi još više, navodi se u izvještaju naučnika. Oni su upozorili i na nagli rast količine metana koji na zagrijevanje utiče više nego ugljen-dioksid. Nivo vode u okeanima nastavlja da raste i opšti nivo mora je izmedju 2004. i 2015. rastao 25 do 30 odsto brže nego prije. Ovo povećanje ima velike šanse da se nastavi zbog topljenja glečera i ledenih površina na Antarktiku i Grenlandu, a najbrže je u Pacifiku i Indijskom okeanu. Otopljavanje podstiče i ekstremne meteorološke prilike poput suša i vrelih talasa, a neki klimatolozi smatraju da se broj suša, šumskih požara, poplava i uragana udvostručio od 1990. Prema podacima Svjetske banke cijena prirodnih katastrofa dostiže 520 milijardi dolara godišnje i one svake godine otjeraju u siromaštvo 26 miliona ljudi. Od 8.688 ugroženih ili poluugroženih vrsta, na 19 odsto utiču klimatske promjene bilo temperaturom bilo drugim efektima.

Bonus video: