Luštica bi dozvolu da naspe plažu

U dokumentaciji piše da će se plaža izvesti “zauzimanjem/nasipanjem dijela akvatorijuma koji će se nasuti materijalom sa ovog podneblja”, kao i da novo kupalište tokom rada ne može izazvati negativne uticaje na životnu sredinu
461 pregleda 3 komentar(a)
Luštica, Foto: Siniša Luković
Luštica, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.04.2018. 18:11h

Kompanija “Luštica Development” koja u Tivtu gradi više od milijardu eura vrijedan novi turistički grad, zatražila je procjenu za uticaj na životnu sredinu za nasipanje plaže. U zahtjevu upućenom Agenciji za zaštitu životne sredine navodi se da je riječ o nasipanju plaže u dijelu Državne studije lokacije „Sektor 36“, Opština Tivat.

Projektom je predviđenja izgradnja šljunkovito-pješčane plaže sa valobranom, ispod prirodnih stjenovitih hridina na istočnom kraju Marina naselja kompleksa Luštica bay.

Tu je prije dvije godine na sličan način uređeno nešto manje kupalište, a nova plaža bila bi duga 370 i široka 10 do 25 metara.

U dokumentaciji piše da će se plaža izvesti “zauzimanjem/nasipanjem dijela akvatorijuma koji će se nasuti materijalom sa ovog podneblja”, kao i da novo kupalište tokom rada ne može izazvati negativne uticaje na životnu sredinu.

“Tokom izvođenja projekta doći će do privremenog uticaja na morski akvatorijum u vidu zamućivanja mora i degradacije životnih zajednica morskog dna u neposrednoj blizini obale. S obzirom na postojeće stanje akvatorijuma te vrijeme trajanja radova, zamućenje neće imati trajniji uticaj na vode i ekosisteme. Doći će do trajnih gubitaka nekih obalnih i dijela morskih staništa... Međutim, kako je taj vid trajnog gubitka staništa ograničen na vrlo uski obalni pojas, navedeni uticaj se smatra prihvatljivim”.

Tvrde i da će realizacija projekta tek malo promijeniti izgled područja, jer će “stijenska masa obalne linije ostati ovakva kakva jeste, samo će vizuleno poprimiti novi dodatni oblik”.

Javnost može primjedbe i sugestije u vezi projekta dostavljati Agenciji do 27. aprila.

Bonus video: