Još bez prijava za direktora RTCG, Šundić razmišlja

Savjet RTCG izabrao je početkom juna Šundića za vršioca dužnosti nakon što je na prethodnoj sjednici izglasano nepovjerenje Andrijani Kadiji kao rukovodiocu Javnog servisa
285 pregleda 2 komentar(a)
Božidar Šundić, Foto: Boris Pejović
Božidar Šundić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.11.2018. 14:15h

Do kraja konkursa za generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore (RTCG) ostala su još tri dana a do juče nije bilo prijavljenih za to mjesto.

To je “Vijestima” kazao vršilac dužnosti generalnog direktora Božidar Šundić.

“Još razmišljam da li da se prijavim. Odlučiću u ova dva dana”, kazao je Šundić na pitanje da li će se sam prijaviti.

Savjet RTCG izabrao je početkom juna Šundića za vršioca dužnosti nakon što je na prethodnoj sjednici izglasano nepovjerenje Andrijani Kadiji kao rukovodiocu Javnog servisa.

Konkurs za generalnog direktora raspisan je 5. oktobra i biće zaključen u ponedjeljak 5. novembra do 16 časova.

Osim dokaza o ispunjavanju osnovnih uslova, kao što su državljanstvo i petogodišnje radne iskustvo, kandidati su u obavezi da dostave i program razvoja i rada RTCG tokom mandatnog perioda, precizirano je konkursom.

Mandat generalnog direktora RTCG je četiri godine a na tom mjestu može da ostane još jedan mandat.

U odnosu na prethodne konkurse za generalnog direktora RTCG, smanjena je mogućnost potencijalnog konflikta interesa, jer budući kandidati neće moći da imaju udio u privrednim društvima koja se bave djelatnostima kojim se bavi Javni servis.

Savjet RTCG smijenio je ljetos Kadiju zbog navodno spornog ugovora sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO), kojim se, prema zaključku tog tijela, omogućilo podrivanje uređivačke nezavisnosti Javnog servisa. Kadija je demantovala sve optužbe.

Pošto je taj proces okončan, Sjedinjene Države i Evropska unija su saopštili da ta smjena podriva slobodu medija u Crnoj Gori.

“Crnogorske vlasti su ograničene svojim obavezama prema evropskim vrijednostima i standardima. Takođe je potpuno neprihvatljivo da se EU grant koji podržava profesionalnost RTCG zloupotrebljava kao argument da se smijeni menadžment RTCG”, navodi se u saopštenju EU koje je potpisala portparolka Maja Kocijančić.

Media centar: Dnevnik 2 opet u službi izvršne vlasti

Četvrtina priloga u Dnevniku 2 u septembru odnosila se na izvršnu vlast, a oko dvije trećine bilo je bazirano na doturenim informacijama ili pseudomedijskim događajima, saopštili su iz Media centra.

To, kako navode u analizi informativne emisije Dnevnik 2 Javnog servisa, koju je ova NVO predstavila juče, “pokazuje tendenciju da ta emisija bude prvenstveno u službi izvršne vlasti”.

Monitoring i analiza Dnevnika 2 rađeni su u cilju donošenje procjene da li, kako su kazali, RTCG “nakon nezakonite promjene uredničkog i menadžerskog tima, pokazuje znake otklona od zadate misije služenja građanima, odnosno javnom interesu”.

“Među prilozima koji se odnose na izvršnu vlast nema nijednog koji je makar i blago kritički intoniran ili se na produbljeniji način bavi nekom temom”, rekao je Dragoljub Vuković, predstavljajući rezultate analize Media centra.

Izvršni direktor Media centra Goran Đurović kazao je da je TVCG još jako daleko od objektivnog, pravovremenog, uravnoteženog informisanja javnosti o događajima koji su važni za građane.

“Nastavićemo da dajemo potvrdu za sve ono što su naši stavovi, koji govore u prilog tezi da je Javni servis postao ponovo alatka u rukama vlasti i ništa više od toga“, kazao je Đurović.

Bonus video: