Epl zabilježio pad prodaje telefona ajfon

Tim Kuk je rekao investitorima da je zadovoljan nastavkom rasta usluga kao što su Epl mjuzik, Epl TV, Ajtjuns i drugi, ali "zdravlje" kompanije se realno najviše mjeri prema uspjehu njegovog poznatog pametnog telefona, navodi BBC
79 pregleda 0 komentar(a)
Epl, Foto: Nadzrul.com
Epl, Foto: Nadzrul.com
Ažurirano: 03.05.2017. 08:13h

Američka tehnološka kompanija Epl prodala je u prvom tromjesečju 2017. godine manje pametnih telefona ajfon nego u istom periodu prošle godine, navodi se u najnovijim rezultatima kompanije.

Firma sa sjedištem u Kaliforniji je saopštila sinoć da je prodala 50,8 miliona ajfon aparata u prvom tromesječju, što je jedan odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Direktor Epla Tim Kuk smatra da kupci "pauziraju" u očekivanju da Epl izbaci novi model ajfona.

Kompanija je saopštila da je u prvom tromesječju 2017. imala neto dobit od 11,03 milijardi dolara, što je rast od gotovo pet odsto, dok su prihodi porasli 4,6 odsto - na 52,9 milijardi dolara, ali to je nešto ispod predviđanja analitičara.

Dionice kompanije pale su gotovo dva odsto u trgovanju na Vol stritu poslije zatvaranja, a prethodno su bile na rekordno visokom nivou u očekivanju boljih rezultata.

Pad prodaje ajfona je nadoknađen uslugama, uključujući Epl Pej, Ajklaud i Ep stor, gdje je zabilježen porast prodaje od 18 odsto - na sedam milijardi dolara.

Tim Kuk je rekao investitorima da je zadovoljan nastavkom rasta usluga kao što su Epl mjuzik, Epl TV, Ajtjuns i drugi, ali "zdravlje" kompanije se realno najviše mjeri prema uspjehu njegovog poznatog pametnog telefona, navodi BBC.

Deseta godišnjica ajfona stiže i velika su očekivanja za novi uredjaj. Ukoliko ne bude neko veliko poboljšanje investitori će biti zabrinuti, pošto računaju na to da novi ajfon bude veliki hit, a ne samo novi model s malim izmjenama.

Kompanija je takođe smanjila predviđanja za tekuće tromesječje od aprila do juna, gdje predviđa prodaju vrijednu izmedju 43,5 i 45,5 milijardi dolara, dok se očekivalo da će biti 45,7 milijardi.

Raspoloživa sredstva Grupe su prešla 256 milijardi dolara prema rezultatima za kvartal od januara do marta. Rastu spekulacije da bi kompanija mogla da iskoristi dio tih sredstava za veliku akviziciju i za proširenje svoje imperije - dalje od ajfona i drugih uređaja.

Bonus video: