Loši uslovi za rad: Nikšićkim vatrogascima gori pod nogama

Nikšićani sami prikupljaju novac za nabavku opreme i adaptaciju doma
207 pregleda 32 komentar(a)
Vatrogasni dom, Nikšić, Foto: Privatna arhiva
Vatrogasni dom, Nikšić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.05.2018. 19:17h

Nikšićki vatrogasci godinama se žale na loše uslove za rad i odlučili su da organizuju akciju prikupljanja novca, nakon što su se mnogi oglušili o njihove apele za pomoć.

Pozvali su sve koji mogu da pomognu u novcu ili u građevinskom materijalu da im se jave, ili da uplate novac na žiro-račun Strukovnog sindikata vatrogasaca Nikšić 530-24649-77, kod NLB banke.

“Nećemo nikoga da optužujemo. Samo ćemo da radimo naš posao, a potrudićemo se i da ovo odradimo”, poručili su vatrogasci u otvorenom pismu.

Ističu da im nedostaje lična, zaštitna i kolektivna oprema i da su više puta upozoravali u kako lošim uslovima borave i rade.

Navode da se prije dva mjeseca obrušio i plafon u službenim prostorijama.

“Posljednje tri-četiri godine uputili smo na desetine obraćanja, ali niko nam se ne javlja i ne izlazi u susret, osim Zorana Pavićevića iz Uprave carina koji nam je pomogao sa određenom količinom odjevnih predmeta i opreme. Zato se nikome više nećemo obraćati i više nećemo da čekamo ni na koga. Od danas kreće akcija prikupljanja novca za nabavku opreme i adaptaciju ili, ako se skupi dovoljno novca, gradnju novog vatrogasnog doma”.

U Službi zaštite i spasavanja zaposleno je 58 ljudi.

Vatrogasci tvrde da se zgrada u kojoj borave ne može nazvati vatrogasnim domom.

“To je nekada bio zatvor. Mi boravimo u ćelijama, vlažnim, nikakvim, u kojima plafoni otpadaju. Nema ploče, nemamo WC-a, nemamo tuš-kabinu, nemamo ništa. Nikšićki vatrogasci-spasioci u ovom trenutku imaju najgori smještajni prostor u Crnoj Gori. Imamo čak i projekat za adaptaciju objekta koji je urađen prije 15 godina, ali nikada nije realizovan”.

Ocijenili su da neće nikoga da prozivaju i da će se odgovorni koji su po zakonu bili dužni da im obezbijede elementarne uslove za rad - sami prepoznati.

“Na terenu smo dokazali da možemo da uradimo i nemoguće stvari. To najbolje mogu da potvrde građani koji svakodnevno dolaze da se zahvale za intervenciju od prehodnog dana. Od svih imamo poštovanje samo ne od onih od kojih bi trebalo. Godišnje imamo oko hiljadu intervencija”.

Krše zakon za dobrobit građana

Vatrogasci ističu da svjesno krše zakone, jer ne bi mogli da urade nijednu intervenciju bez ispravne lične zaštitne opreme.

“Zakon kaže da ne smijemo ući, izvršiti pretragu, evakuaciju i gašenje zadimljenih i opožarenih prostorija bez atestiranih i po propisima servisiranih boca sa komprimiranim vazduhom, a mi ulazimo”.

Tvrde da nemaju autoljestve, atestiranu specijalističku opremu, čamce, ronilačku opremu, kompletnu i atestiranu prvu pomoć, sredstva za komunikaciju…

“U ovom trenutku ne postoji nijedna naša djelatnost i postupak, iz široke lepeze naših zaduženja, koja se može odraditi u skladu sa zakonom. Ne našom greškom kršimo zakon, a sve zarad dobrobiti naših građana”.

Bonus video: