Folksvagen golf za 2017. godinu: Legenda krcata tehnologijom

Odmah nakon ulaska u kabinu primijetićete značajne izmjene u odnosu na prethodni model. Poseban naglasak je stavljen na informaciono zabavni sistem
234 pregleda 0 komentar(a)
Mia Komatina, Foto: Saša Marković
Mia Komatina, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 02.05.2017. 15:50h

Da li ste znali da se na svakih 40 sekundi u svijetu proda jedan novi VW golf. Njemački kompakt koji je prvi put pojavio 1974 godine, već godinama je najprodavaniji automobil u Evropi i već je stekao status legende. Aktuelna sedma generacija nedavno je redizajnairana, a unaprijeđeni model je stigao i u salon crnogorskog zastupnika.

Kao što se i očekuje od golfa, promjene su na prvi pogled teško primjetne. Preoblikovani su prednji i zadnji branici, ubačena nove zadnje svjetlosne grupe u LED tehnologiji, dok su LED farovi zamijenili ksenone kod vipih palketa opreme.

Kod unutrašnjosti je situacija drugačija. Odmah nakon ulaska u kabinu primijetićete značajne izmjene u odnosu na prethodni model. Poseban naglasak je stavljen na informaciono zabavni sistem.

“U pitanju su tri potpuno nova sistema kod golfa, od kojih Discover Pro sa velikim displejom od 9,2 inča ima i senzor pokreta koji je skriven iza stakla. To je prvi put da se ovako nešto pojavljuje kod VW modela”, kaže Mia Komatina iz sektora prodaje Rokšped auto centra.

Još jedna značajna novina je potpuno nova digitalna instrument tabla sa TFT ekranom od 12 inča koja je zamijenila klasičnu. Tu je i sistem induktivnog punjenja telefona.

Ipak, najznačajniji noviteti novog golfa su sistemi pomoći u vožnji. Na primjer, poluautonomni sistem za probijanje kroz saobraćajne gužve, izbjegavanje pješaka, kočenje u urgentnim situacijama ili stabilizacija prikolice.

Novi golf sa 1.6 TDI motorom sa 90 KS u Trendline paketu opreme zadržao je staru cijenu od 16.990 eura.

Novi turbobenzinac 1.5 TSI za sada nije dostupan kod nas

Kad je riječ o pogonskim agregatima, ponuda je osvježena sa jednim novim motorom. U pitanju je 1,5 litarski turbobenzinac u verzijama sa 130 i 150 KS i posjeduje sistem deaktivacije cilindara što pomaže smanjenju potrošnje goriva. Ovaj model na našem tržištu još nije dostupan . VW je unaprijedio i motor kod GTI modela koji sada razvija 230 KS u standardnoj, a 245 KS u Performance verziji.

Bonus video: