Porodični miniven ne zna za slabost

Sa senikom treće generacije stvari su se toliko promijenile u odnosu na prethodni, da on sada praktično nema loših osobina
483 pregleda 0 komentar(a)
reno senik, Foto: Saša Marković
reno senik, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 02.05.2017. 14:44h

Od svoje prve verzije koja je lansirana 1996. godine, reno senik se nametnuo kao jedan od najomiljenijih porodičnih automobila. Svojom prostranošću, udobnošću i fleksibilnošću postao je jedan od najprodavanijih automobila i kod kupaca polovnih vozila. Popularnost mu nijesu omele nimalo lošije servisne statistike, koje su se dijelom prenijele i na drugu generaciju. Kad je riječ o korišćenim vozilima, sada je najaktuelnija treća generacija ovog modela, koja ima cijenu malo veću od megana, a nudi mnogo više prostora za porodične potrebe.

“Sa senikom treće generacije toliko su se stvari promijenile u odnosu na prethodni senik II, da praktično nema nekih loših osobina osim graničnika vrata koji kuckaju prilikom otvaranja, ali to je neki trošak od 69 eura sa zamjenom”, kaže Jovica Anđelić, šef ovlašćenog servisa Renault koji posluje u okviru kompanije “Alliance”.

“Neke stvari koje su nervirale vlasnike prethodnog senika sa podizačima, karticom, elektronikom instrument table, automatskom ručnom kočnicom, kod senika III su eliminisane. Sporadično se pojavi neki sitni kvar, ali vrlo rijetko, kaže Anđelić.

Međutim, iako vam se neki primjerak naoko čini besprekornim, u servisu kažu da ga treba provjeriti.

“Obavezno predlažemo pregled u ovlašćenom servisu da se utvrde svi nedostaci. Većina vozila je prešla pozamašnu kilometražu, i pored toga što se ne vidi po njima da su istrošeni”, kaže Anđelić i dodaje da je podvozje vrlo kvalitetno, a da treba provjeriti u kakvom su stanju kvačilo i neki skuplji vitalni djelovi. Takođe treba provjeriti rad komponenti kao što je klima-uređaj čiji popravak može da iziskuje više stotina eura.

Dakle, senik III je kvalitetom uz rame najkvalitetnijim vozilima u ovoj klasi. Kad je riječ o bezbjednosti, ovaj automobil je još 2009. godine na Euro NCAP testu ocijenjen sa maksimalnih pet zvjezdica, što je još jedan značajan faktor za porodične ljude.

Najpopularniji je 1.5 dizel, ali i ostali motori su kvalitetni

Senik treće generacije je najtraženiji sa 1.5 dizel motorom. Ovaj vrlo pouzdan agregat krasi izuzetno mala potrošnja goriva, solidne performanse i prilično jeftino održavanje. Drugi dizel motor koji se ugrađivao u senik III, 1.9 dCi sa 130 KS takođe je vrlo kvalitetan.

Zbog strožijih ekoloških normi, 2013. ga je zamijenio 1.6 dCi iste snage.

Anđelić kaže da ne treba bježati ni od turbobenzinaca male zapremine, kao i ni od atmosferskog benzinskog agregata.

“Naglašavam da je došlo do poboljšanja kod 1.6 atmosferskog benzinca. On je preležao probleme prošlog agregata sa pregorijevanjem bombina, remenice bregaste osovine, pa na seniku 3 takvih problema nema, jedina mu je falinka malo veća potrošnja u gradu”, kaže on.

Bonus video: