Crkvena opština Podgorica: Skoro dvije decenije čekamo crkvu na Koniku

Iz Crkvene opštine Podgorica navodeu da ne vide nijedan razlog za odlaganje početka gradnje hrama Svetog Vasilija Ostroškog
258 pregleda 11 komentar(a)
Hram Konik, pijaca Konik, Foto: Luka Zeković
Hram Konik, pijaca Konik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.05.2018. 07:27h

Crkvena opština Podgorica izrazila je zabrinutost zbog činjenice da Podgorica kao Glavni grad Crne Gore još nije dobila mogućnost da gradi crkvu Svetog Vasilija Ostroškog na Koniku.

Oni podsjećaju da inicijativa za gradnju hrama u Podgorici traje skoro dvije decenije.

"Pored činjenice da je Mitropolija crnogorsko-primorska i Crkvena opština podgorička ispoštovala svu zakonsku proceduru koja se odnosi na planiranje prostora i ostale zakonom previđene obaveze za izgradnju hrama od nadležnih još uvijek nijesmo dobili konkretan odgovor. Da je ova inicijativa o izgradnji hrama nasušna duhovna potreba vjernika koji žive na Koniku i okolnim naseljima potvrdilaje i peticija potpisana od gotovo 7.000 građana za nedjelju dana. Naročito smo ponosni što su tu inicijativu potpisala i naša braća i komšije rimokatolici, muslimani i Romi i što ovu peticiju čini najbrojnijom u istoriji Pogorice kada je u pitanju prostorno planiranje i izgradnja grada", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju i "one koji neprestano ponavljaju da im je građanin na prvom mjestu, da tu svoju brigu potvre tako što će donijeti odluku da se, ono što je zakonom predviđeno sprovede do kraja i da hram Svetog Vasilija počne da se gradi, na radost i blagoslov svih građana Podgorice, ma kako se nacionalno,vjerski ili politički izjašnjavali, a koje Sveti Vasilije vjekovima sabira".

Iz Crkvene opštine Podgorica dodaju da ne vide nijedan razlog za odlaganje početka gradnje hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Koniku.

"Sa svoje strane Crkvena opština podgorička, sveštenstvo i vjerni narod će koristiti sva raspoloživa zakonska sredstva i brojne aktivnosti da se ova višegodišnja želja vjernika Konika i okolnih naselja ostvari na dobrobit svih", zaključuje se.

Bonus video: