Crvena voda iz potoka Mačak i Gračanice ne utiče na opstanak ribe

Kako je „Vijestima“ rečeno iz firme „Uniprom metali“, koja gazduje pomenutim rudokopom, CETI je izvršio analizu na sadržaj aluminijuma, gvožđa, mangana i titanijuma, elemenata čija jedinjena u najvećem procentu sačinjavaju boksit, kao i analize hemijske potrošnje kiseonika, mutnoće vode i sadržaj suspendovanih čestica
176 pregleda 0 komentar(a)
Crvena voda, Foto: Svetlana Mandić
Crvena voda, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.05.2018. 19:12h

Crvena voda potoka Mačak i rijeke Gračanice, u Nikšićkoj Župi, nastala usljed izlivanja otpadnih voda iz rudokopa Biočki stan, ne utiče na opstanak ribe, pokazali su nalazi Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI).

Kako je „Vijestima“ rečeno iz firme „Uniprom metali“, koja gazduje pomenutim rudokopom, CETI je izvršio analizu na sadržaj aluminijuma, gvožđa, mangana i titanijuma, elemenata čija jedinjena u najvećem procentu sačinjavaju boksit, kao i analize hemijske potrošnje kiseonika, mutnoće vode i sadržaj suspendovanih čestica.

„Rezultati analiza su pokazali da bujični potok na platou Seoca sadrži povećan broj suspendovanih čestica, kao i mutnoću vode, dok su svi ostali parametri u okviru maksimalne dozvoljene koncentracije (MDK)“, saopštili su iz „Uniprom metali“.

Pomenuti parametri u vodi potoka Mačak na prelaze maksimalne dozvoljene koncentracije i, kako tvrde, bujični potok sa platoa Seoca nema većeg uticaja na kvalitet vode u pomenutom potoku.

„Na jezero Liverovići, pored uticaja potoka Mačak, imaju uticaj i ostali bujični tokovi sa okolnih brda. Rezultati uzorkovanja uzeti u blizini brane pokazuju na nižu vrijednost pomenutih parametara od MDK“.

Kako iz „Uniprom metali“ ističu, do zamućenja vode došlo je i 2005. godine i uporedni podaci pokazuju da tada voda sa platoa Seoca nije odgovarala Pravilniku o kvalitetu otpadnih voda i načinu njihovog ispuštanja u recipijent, dok se na osnovu rezultata iz marta 2018. „konstatuje da povećana mutnoća ne utiče na riblji fond u jezeru“.

I Inspekcija za slatkovodno ribarstvo je konstatovala da zamućenost vode u potoku Mačak, kao i u jezeru Liverovići, ne utiče na opstanak ribe.

Iz nikšićkog Sekretarijata za inspekcijske poslove su odgovorili „Vijestima“ da je 19.marta komunalni inspektor, zajedno sa rudurskim, ekološkim i inspektorom za slatkovodno ribarstvo, izašao na teren radi utvrđivanja stanja, i da je komunalna inspektorka Tamara Antović 8.maja ponovo izašla na teren, nakon dopisa Uprave za inspekcijske poslove i izvještaja o ispitivanju koji je obavio CETI.

„Na licu mjesta nije utvrđena nepravilnost. Sa komunalnom inspektorkom bio je i direktor ‘Uniprom metali’ Marcin Baczynski koji je kazao da su obnovljena dva taložnika za vodu i da je u toku izrada projekta koji će detaljno riječiti problem odvodnjavanja. Komunalni inspektori vršiće i dalje povremene kontrole u saradnji sa drugim inspekcijama“, saopštili su „Vijestima“ iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Pojave boje crvene vode u vodama desila se 18.marta, a rudarska inspekcija je utvrdila da su za to “krive” obilne padavine. Međutim, i dva mjeseca nakon prestanka kiša potokom Mačak i rijekom Gračanicom je i dalje tekla crvena voda koja je stizala i do jezera Liverovići, a mještani Župe, kao i Savjet te Mjesne zajednice i NVO “Župa u srcu” i Društva mladih ekologa su više puta izrazili negodovanje što stanovnici tog kraja nijesu upoznati koliko je i da li im je zbog takvog stanja ugroženo zdravlje, kao i životna sredina. Iz organizacije “Župa u srcu” su najavili, nakon što im niko od nadležnih institucija kojima su se obratili nije odgovorio šta su ispitivanja vode pokazala, da će “nastojati da angažuju sertifikovanu instituciju iz regiona koja će obaviti uzorkovanja vode koja izlazi iz rudokopa u Mačak” jer zbog “ponašanja institucija sumnjaju u validnost bilo kakvih podataka i u njihovu dobru namjeru”.

CETI uzeo uzorke voda 20. marta

Iz Uprave za inspekcijske poslove su “Vijestima” kazali da je ekipa Centra za ekotoksikološka ispitivanja 20.marta, na zahtjev firme “Uniprom metali”, uzela uzorke voda “u cilju sagledavanja uticaja bujičnih voda iz podzemnog okna kopa Seoce na vodni režim potoka Mačak i rijeke Gračanice”. Saopšteno je da je Ekološka inspekcija 26.aprila došla u posjed tog izvještaja i da je isti dostavljen na dalje postupanje Sekretarijatu za inspekcijski nadzor, kao nadležnoj inspekciji.

Bonus video: