Gardijan o napadu na Lakić: Turistički raj sa ozbiljnim problemom

Pucanj u nogu novinarke je "posljednje upozorenje za istraživače", vlasti optužene za saučesništvo i ignorisanje droge i nasilja
218 pregleda 11 komentar(a)
Olivera Lakić, Foto: Privatna arhiva
Olivera Lakić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.05.2018. 10:28h

Ugledni britanski "Gardijan" pisao je o napadu na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić. Tekst prenosimo u cjelosti:

Nedugo po zalasku u utorak veče, muškarac je prišao Oliveri Lakić, istraživačkoj novinarki, ispred njenog stana u glavnom gradu Crne Gore i staloženo je iz blizine upucao u nogu. Lakić je uočila siluete trojice muškaraca koji su bježali sa lica mjesta.

Za jedan turistički raj, planina, kanjona i jadranske obale, Crna Gora ima ozbiljan problem sa organizovanim kriminalom. Godinama je živopisna mirnoća, redovno prekidana automobilima bombama i pucnjavama, a posljednjih mjeseci je pristutan i rast nasilja.

Lakić je za dnevni list "Vijesti" pisala istraživačke članke o švercu cigareta tvrdeći da su visoki funkcioneri policije umiješani u ilegalnu trgovinu. Njoj je upućeno niz prijetnji zbog rada, a ispred svog stana je i napadnuta 2012. godine.

Izvršni direktor "Vijesti", Željko Ivanović, koji je u srijedu Lakić posjetio u bolnici je kazao: "Trebalo joj je mnogo godina da pređe preko tog napada i tek je u posljednjih godinu dana počela da se smije, da bude optimistična i da ponovo uživa u svom poslu".

"Apsolutno je jasno da je ovo bio veoma profesionalno izveden napad. Mogli su je lako ubiti, ali su umjesto toga željeli da pošalju poruku: njoj, svim novinarima u Crnoj Gori i možda dijelu Vlade takođe".

Ivanoviću su se u bolnici pridružile evropske i američke diplomate koje su pozvale na valjanu istragu.

Crnogorski premijer, Duško Marković, naredio je "brzu i efikasnu istragu" napada. Ali kao po pravilu, takvi slučajevi nisu rješavani.

Crna Gora je godinama iskidana nasiljem klanova koje je povezano sa unosnim rutama šverca droge i cigareta. Obično se ubistva nisu uvijek događala u turističkim centrima, ali ne uvijek. 2015. navodni kriminalni bos je ubijen na šetalištu u, turistički popularnom, obalnom gradu Budvi. Ubio ga je snajperista, koji je pucao sa jedne od kula Starog grada i koji je nakon toga pobjegao gliserom.

U martu, dvoje ljudi je u kafeu u centru Podgorici ubijeno i gotovo da nije prošla nedjelja do ove godine bez vijesti o pucnjavama ili bombama u automobilima negdje u državi.

Postoje konstantne tvrdnje da su vladini zvaničnici povezani sa kriminalnim bandama. Predsjednik države, Milo Đukanović, koji je Crnu Goru doveo do nezavisnosti i članstva u NATO, gotovo 30 godina je najmoćniji političar u zemlji. Đukanović je kazao da je EU prioritet i država se nada ulasku u blok 2025. godine.

Kritičari kažu da su Đukanovićevoj vladi oprošteni mnogi grijesi zbog njegove posvećenosti NATO i evropskim integracijama, usljed straha Zapada od ruskog uticaja u regionu. Crnogorske vlasti tvrde da su 2016. spriječili pokušaj državnog udara i ubistva Đukanovića podržanog od strane Rusije.

"Desilo se 25 fizičkih napada na redakciju ili novinare "Vijesti" u prethodnoj deceniji. A ovo je navodno, najviše reformisana zemlja Zapadnog Balkana i na putu ka ulasku u EU", rekao je Ivanović.

Prošlog mjeseca, Đukanović je optužio "Vijesti" za promociju "fašističkih ideja" zbog kritikovanja poslovnih aktivnosti njegovog sina. Na papiru, crnogorska Vlada ima program za borbu protiv organizovanog kiriminala, ali lokalni aktivisti tvrde da je stvarnost komplikovanija.

"Ova država nikad nije imala istinsku strategiju za borbu protiv organizovanog kriminala", kazala je Daliborka Uljarević, izvršna direktorka vodeće NVO u Crnoj Gori i dodaje da su djelovi vlade saučesnici kriminalnih mreža. "To nije tango koji možete plesati ravnopravno. Zarobljava vas, i nakon što ga odigrate sa organizovanim kriminalom, od njega ste i kontrolisani".

Novinari su, takođe, postali česte mete. Prošlog mjeseca ispred kuće istraživačkog novinara, Seada Sadikovića koji živi u Bijelom Polju, na autu je eksplodirala bomba. Sadiković je tada bio na poslu i pripremao svoju nedjeljnu televizijsku emisiju.

"Bilo je mnogo provokacija i prijetnji", rekao je Sadiković za Gardijan. "Sve sam ih prijavio nadležnima, ali i dalje bez konkretnih rezultata". On je za napad optužio "politički motivisane trgovce mržnjom koji su iritirani mojim izvještavanjem" i dodao: "Ne znam šta će vlasti učiniti, ali nisam pretjerano optimističan.... kada god neko javno progovori u Crnoj Gori, bombe eksplodiraju ili se lome nosevi".

Omer Šarkić, 55-ogodišnji zaposlenik državnog penzijskog preduzeća, koji je organizovao protest u Podgorici nakon napad na Sadikovića, kaže da je razočaran jer se pojavilo samo oko 100 ljudi.

"Ova ubistva utiču na svakog u Crnoj Gori. Sjedimo ovdje i ne znamo da li neko može upravo sada otvoriti vatru, rekao je u intervjuu u kafiću u centru Podgorice. "Poput rata je. Prvo se događa daleko od gradova ali je sada sve bliže i bliže. Obični građani su sada u opasnosti, ali niko ne preduzima ništa povodom toga".

Šarkić za policijsku neaktivnost optužuje političke veze sa ubistvima. "Crna Gora je tako mala zemlja, svi se poznaju i znamo ko su kriminalci, ali policija je izgleda jedina koja ne zna. Kriminalci su povezani sa vladom i zato svi ćute".

Bonus video: