Krapović: Dijelom DF-a upravljaju članovi OKG-a koji su sa DPS-om poharali Budvu

"Samozvani "kulturni menadžeri" koji su Budvu usrećili "implementacijom savremenih markentinških alata" su završili u Budvi i ni Marko Carević ni taj dio DF-a ih ne mogu vratiti u sjedlo. U Budvi neće biti po onoj staroj “sjaši kurta da uzjaše murta” koliko se god oni trudili i to je finalno"
178 pregleda 63 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.04.2018. 15:57h

Predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović oglasio se povodom polemike koja se vodi povodom postavljanja bilborda sa slikama srpske vojske koja oslobađa Budvu.

On je između ostalog optužio dio Demokratskog fronta da zajedno sa DPS-om kreira "dnevno političku priču", te da sve "ima predizbornu svrhu, pojačavanje podijela i dizanje rejtinga i jednih i drugih u susret lokalnim izborima krajem maja".

Stav Krapovića prenosimo integralno

Iako nisam u Crnoj Gori trenutno, pratim novu medijsko-političku sagu i politička nadgornjavanja o postavljenim bilbordima, 1918-oj godini i Prvom svjetskom ratu. Planirao sam da se obratim javnosti povodom toga kad se vratim sa puta ali obzirom da se žrtva naših predaka (mojih takođe) obilato eksploatiše u političko-markentinške svrhe, kao i da se Budvi i Crnoj Gori nanosi ogromna šteta ovakvim postupanjem, dajem svoje viđenje stvari kako slijedi:

Što se tiče istorije, kao političar i predsjednik opštine neću sebi dati za pravo da tumačim istoriju i dajem svoj sud, samo želim da skrenem pažnju svima da je Veliki rat i pobjeda nad tadašnjim Njemačkim i Austrougaskim ekspanzionizmom i hegemonizmom nešto što nadilazi nacionalno, čak i globalno gledajući. Dakle, jasno je da su Bokelji i Budvani toga doba, te Paštrovići, Maini, Pobori, Grbljani i Brajići stalina pravu stranu kao mnogo puta prije toga i poslije toga, te da su nama, njihovim potomcima osvjetlali obraz svojim junaštvima na svim frontovima gdje suučestvovali u borbama. Boka i Budva su u tom istorijskom trenutku dio Austrougarske, a ne Srbije i takodje ne Crne Gore, pa ta činjenica dodatno ilustruje njihovo junaštvo i odlučnost da se suprostave okupatoru čak i po cijenu izlaganja svojih porodica opasnosti od odmazde. Dakle, jasno je da su Crna Gora i Srbija zajedno sa velikim dijelom svijeta, pa i Bokeljima, nama primorcima, bili na istoj strani.

Učešće Boke i Budve u Prvom Svjetskom ratu se ne da bojati nacionalnim bojama, već je nadnacionalog, to jest internacionalnog karaktera.

Teško da se to može sagledavati kroz današnje ideološke i političke prizme, pogotovo ne u suženom i iskrivljenom vidokrugu jednih ili drugih ekstrema. Svakako ne treba bilo kome gurati prst u oko svojatanjem tih tekovina, jednostvano to je bilo jedno vrijeme a danas je drugo.

Moje mišljenje je da jubilej treba obilježiti na primjeren način, odati počast i svaki pijetet našim precima, i to na način da se niko ne osjeti ugrožen ili uvrijeđen. Crna Gora je građanska, slobodna država svih njenih građana, bilo da su Crnogorci, Srbi ili bilo koje druge nacionalnosti. Uvjek treba težiti ujedinjavanju i pomirenju, pa svaka vlast i lokalna i centralna treba da ima prije svega tu funkciju. Mi ćemo u Budvi tako postupati i djelovati, iako vlast DPS-a i satelita radi potpuno suprotno. Očigledno je da i dio DF-a radi isto što i DPS, radikalni i isključivi stavovi hrane jedni druge. U Crnoj Gori svi moraju poštovati Ustav i zakone ukoliko želimo pokazati da smo civilizovano društvo i da Crna Gora garantuje jednaka prava svim njenim građanima, bez obzira na političke, lične ili bilo koje druge preferencije.

Drugi aspekat ovog problema, formalno-pravni je više nego jasan. Gospodin Vujović nema pravo da formira odbor, jedino što po važećem Statutu Opštine on može je dati predlog Skupštini pa ako bude prihvaćen i izglasan, onda može donijeti Rješenje. Dakle po Zakonu i Statutu Opštine Budva jedino Predsjednik opštine i Skupština mogu formirati odbor i Skupštinski odbor za statut i propise je to jasno i jednoglasno rekao. Naravno, razgovarao sam sa njim i gospodin Vujović je više nego svjestan toga ali se bojim da je poklekao pod pritiskom kolega iz dijela DF-a, prije svih gospodina Marka Carevića. Treći aspekat ove priče je dnevno politički.

Moram da naglasim da sam kao predsjednik opštine, Maina i Budvanin žestoko uvrijeđen da nisam konsultovan, da nisam pozvan da učestvujem i dam svoje viđenje, već sam potpuno ignorisan od strane kolega iz DF-a po ovom pitanju i vjerujem da je tako urađeno sa namjerom. Ne mogu oni to da svojataju i monopolizuju u dnevno političke svrhe, to su i moji preci i ne samo moji, već i mojih saboraca u OO Demokrate Budva. Žao mi je da je gospodin Carević i dio DF-a potpao pod uticaj opskurnih likova i da njima očigledno upravljaju članovi OKG-a, koji su sa DPS-om poharali Budvu.

Takođe, zapanjuje činjenica da je za gospodina Carevića prihvatljivo da u svemu učestvuje vlasnik Kopirajta, člana OKG-a Budva a da se predsjednik opštine i ne pita!

Samozvani "kulturni menadžeri" koji su Budvu usrećili "implementacijom savremenih markentinških alata" su završili u Budvi i ni Marko Carević ni taj dio DF-a ih ne mogu vratiti u sjedlo. U Budvi neće biti po onoj staroj “sjaši kurta da uzjaše murta” koliko se god oni trudili i to je finalno!

Konačno, kao što sam već rekao, sve ovo sa jedne strane ima predizbornu svrhu, pojačavanje podijela i dizanje rejtinga i jednih i drugih u susret lokalnim izborima krajem maja. Očekivano, odmah kao po narudžbi iskaču “branitelji” države koji zapomažu da država pokaže snagu prema Opštini iako Opština i njene firme i ustanove nemaju veze sa postavljenim bilbordima. Bojim se da i djelovi države imaju udjela u ovome i to oni koji se bave bezbjednosnim problemima. Umjesto da ih spriječavaju oni ih nažalost pospješuju, a u svemu tome jednako učestvuju djelovi DPS-a , djelovi DF-a, kao i "branitelji" Crne Gore!

Ova generacija nema pravo da podlegne neobuzdanim političkim strastima, sitnim podvalama i podmetanjima krajnje niskog nivoa. Nas su građani birali da takve nedolične stvari ostavimo iza sebe i da gradimo moderno građansko društvo u korist i za dobro svih.

Bonus video: