Vlada: Ministarstvo ukazuje da je nepobitna istorijska činjenica da srpska vojska nije oslobodila Budvu 1918.

"Na Mitrovdan te godine, u Budvi nije bilo austrougarske vojske, budući da se prethodno povukla. Jedini značajniji borbeni kontakt vojske kraljevine Srbije sa neprijateljem u Crnoj Gori desio se kod Podgorice, u čijem oslobađanju su učestvovali i Crnogorska narodna vojska, kao i crnogorski komiti, koji su neprijatelju zadavali gubitke tokom čitave okupacije”, navodi se u Informaciji
17 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 26.04.2018. 16:37h

Vlada je preporučila Vrhovnom državnom tužiocu da, u vezi sa reklamnim panoima u Budvi, preispita da li su se aktivnim ili pasivnim držanjem subjekata stekla obilježja nekog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Komunalna policija i inspekcija uklonila je reklamni pano sa zidina Starog grada koga je juče postavio Odbor za obilježavanje 100 godina od oslobođenja Budve.

Vlada je danas usvojila Usmenu informaciju o protivpravnom i tendencioznom propagiranju neistina u vezi sa istorijom Budve.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da se u Informaciji, koju je pripremilo Ministarstvu kulture, navodi se da su na reklamnim panoima na teritoriji budvanske Opštine istaknute poruke koje nesumnjivo potenciraju istorijski netačne podatke u vezi sa navodnim oslobodilačkim ulaskom srpske vojske 1918. godine u Budvu i da se može zaključiti da je takav vid propagiranja istorijskih neistina podržala trenutna vlast u tom gradu.

„Ministarstvo ukazuje da je nepobitna istorijska činjenica da srpska vojska nije oslobodila Budvu 1918. godine. Na Mitrovdan te godine, u Budvi nije bilo austrougarske vojske, budući da se prethodno povukla. Jedini značajniji borbeni kontakt vojske kraljevine Srbije sa neprijateljem u Crnoj Gori desio se kod Podgorice, u čijem oslobađanju su učestvovali i Crnogorska narodna vojska, kao i crnogorski komiti, koji su neprijatelju zadavali gubitke tokom čitave okupacije”, navodi se u Informaciji.

Iz Ministarstva su poručili da se falsifikovanjem istorije omalovažava Crna Gora i pokušava osporiti njen građanski koncept.

“Obilježavanjem navedenog jubileja, evociranjem najbolnijih trenutaka iz odnosa Crne Gore i Srbije, ne doprinosi se unaprijeđenju bliskosti dvije države. U prilog tome govori i činjenica da stotine dokumenata crnogorske, francuske, italijanske, britanske, američke, pa i srpske provenijencije, nesumnjivo potvrđuju činjenicu da je Crna Gora 1918. godine, bila okupirana od vojske SHS, koja se tom prilikom naziva osloboditeljkom Budve”, navedeno je u Informaciji.

Iz Ministarstva su dodali da sadržaj teksta dovoljno govori o tome koliko je autoru poznata crnogorska istorija.

“Tekst ima svega par rečenica, u kojima je navedeno ime bivšeg crnogorskog ministra i serdara, Mašana Božovića, koji je preimenovan u Milana. Dakle, stogodišnjica oslobođenja Budve predstavljena je na način koji nije vjerodostojan i kojim se šalju poruke koje nemaju utemeljenje u istorijskoj faktografiji”, obješnjeno je u Informaciji.

Iz Ministarstva su kazali da svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju da je “oslobođenje Budve” predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija nijedne druge države.

“Srpske trupe u Budvu su ušle tek po povlačenju austrougarskih, pa o tom činu nije moguće govoriti kao o oslobođenju u bilo kojoj formi. Stoga, apsolutno je neumjesno raditi reviziju događaja koji su dio crnogorskog kulturnog i istorijskog bića, pa bilo to i putem bilborda, čiji je naručilac, očigledno svjestan sopstvene neodgovornosti i samih konsekvenci, ostao anoniman”, rekli su iz Ministarstva.

Oni smatraju da je falsifikovanje istorijskih činjenica društveno neodgovoran i neprihvatljiv čin, kao i da Vlada neće i ne smije nijemo posmatrati taj i slične postupke.

Bonus video: