Kako da se ne ponove slučajevi kao što je napad na Lakić: EK da izvrši veći pritisak na Crnu Goru

Njemački poslanik kazao je da Berlin veoma zabrinjava ranjavanje Lakićeve i da očekuje od državnih organa da ovaj slučaj veoma brzo rasvijetle
123 pregleda 3 komentar(a)
Ginter Krihbaum, Foto: Filip Roganović
Ginter Krihbaum, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.05.2018. 05:21h

Evropska komisija (EK) mora da izvrši veći pritisak na Crnu Goru kako se slučajevi poput napada na novinarku “Vijesti” Olivere Lakić ne bi ponovili, poručio je predsjednik Odbora za evropske poslove Bundestaga Ginter Kirhbaum.

“Zabrinuti smo jer ovo nije pojedinačan slučaj, bilo ih je mnogo više, to je neprihvatljivo. Šta može da se uradi? Međunarodni pritisak pokazan je kada su je predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije posjetili u bolnici.

I Evropska komisija mora da izvrši pritisak, ne samo posjetom njihovog ambasadora u bolnici, već i sljedećim izvještajem o napretku”, odgovorio je Kirhbaum na pitanje što mora da se uradi, s obzirom da su desetine prethodnih napada ostali uglavnom nerasvijetljeni.

Lakićevu su dan nakon ranjavanja u bolnici posjetili šef Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav, i otpravnica poslova u američkoj ambasadi Džudi Kuo.

“Poseban dio izvještaja treba da bude posvećen ovom problemu da bi zemlje shvatile da moraju da riješe ovaj problem. U suprotnom, pristupanje EU nije zamislivo”, istakao je Kirhbaum.

Njemački poslanik kazao je da Berlin veoma zabrinjava ranjavanje Lakićeve i da očekuje od državnih organa da ovaj slučaj veoma brzo rasvijetle.

Politička odgovornost mora da nosi poštovanje principa EU

Kirhbaum se u okviru dvodnevne posjete Crnoj Gori susreo sa premijerom Duškom Markovićem, novoizabranim predsjednikom Milom Đukanovićem, predstavnicima opozicije i NVO sektora.

Sa svima njima je razgovarao o posljednjem napadu. Na pitanje kako komentariše to što je Đukanović nekoliko sedmica prije napada “Vijesti” okarakterisao fašistima i kako to doprinosi atmosferi u kojoj rade mediji i novinari u Crnoj Gori, njemački poslanik je kazao da nema sve detalje sporne izjave i da ne bi želio da je zbog toga komentariše.

“Međutim, mogu iznijeti jednu uopšteniju poruku: Oni koji imaju političku odgovornost, ne samo u Vladi nego i u opoziciji, moraju poštovati vrijednosti i principe Evropske unije. Jedan od njih je demokratija. Demokratija može funkcionisati samo ako se toleriše mišljenje drugih”, kazao je on.

Iz Vlade je ranije juče saopšteno da je Marković upoznao njemačkog poslanika sa činjenicom da je napad na Lakić doživio snažnu osudu kako predstavnika Vlade, tako i cijele Crne Gore, ocijenio da taj napad doživljava i kao napad na demokratiju i demokratske institucije i naglasio da je potrebno da istraga napada brzo dā rezultate.

Bonus video: