Prvi naučni dokazi: Halucinogene droge podižu čovjeka u više stanje svijesti

Naučnici su koristili podatke koje su prikupile njihove kolege iz Londona i Kardifa, koji su pacijente podvrgli testiranju na: psilocibin, ketamin i LSD
395 pregleda 12 komentar(a)
Halucinogene droge
Halucinogene droge
Ažurirano: 19.04.2017. 12:48h

Nakon testiranja osoba pod uticajem halucinogenih droga, konačno su stigli i prvi naučni dokazi o „višem stanju svijesti“ kod čovjeka.

Povećana aktivnost mozga zabilježena je kod osoba koje su koristile halucinogene pečurke, ketamin i LSD, pokazalo je novo istraživanje britanskog univerziteta Saseks.

Iako naučnici ne tvrde da je to „uzvišeno“ stanje svijesti nužno „bolje“ ili poželjnije, naglasili su da ovo otkriće može biti korisno u odobravanju kontrolisanog korišćenja sličnih supstanci u medicinske svrhe, prije svega za liječenje težih oblika depresije.

Dosadašnja istraživanja bila su bazirana na posmatranju aktivnosti mozga tokom sna ili pod anestezijom. Međutim, novo istraživanje britanskog univerziteta je prvo koje bilježi „kontinuirani porast“ raznolikosti moždanih signala u budnom stanju čovjeka.

„Tokom psihodeličnog stanja svijesti, elektronske aktivnosti u mozgu su daleko manje predvidljive od onih tokom normalnog stanja budnosti, ukoliko stvari mjerimo opštom raznolikošću moždanih signala“, navela je profesorica Anil Set sa Saseks univerziteta.

Naučnici su koristili podatke koje su prikupile njihove kolege iz Londona i Kardifa, koji su pacijente podvrgli testiranju na: psilocibin, ketamin i LSD.

Koristeći se tehnikom mapiranja aktivnosti u mozgu, zabilježili su sitna magnetna polja koja su označavala pojačano i jako karakteristično stanje svijesti.

„Sve tri supstance su podstakle sličnu aktivnost, uprkos njihovim farmakološkim različitostima, uvjeravajući nas u tačnost rezultata,“ kazao je doktor Sureš Mutukumarasvami sa univerziteta Ouklend.

„Ova studija će nam pomoći da shvatimo šta je to što ljudi iskuse kada tvrde da se njihova svijest širi pod uticajem halucinogenih supstanci. Često tvrde da im ove droge pomažu u „shvatanju“ nekih stvari, i to može imati pozitivan uticaj kada se one koriste u terapeutske svrhe“, tvrdi doktor Robin Kahart-Heris.

Bonus video: