Tivat: Obilježeno 77 godina od potapanja razarača "Zagreb“

Brojnim okupljenim kod spomenika obratio se predsjednik UBNOR-a Tivta Dragiša Ćosović koji je podsjetio na Spasićevo i Mašerino djelo
256 pregleda 1 komentar(a)
77 godina od potapanja Zagreba, Foto: Siniša Luković
77 godina od potapanja Zagreba, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.04.2018. 10:26h

Komemorativnim skupom kod spomenika narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri u velikom Gradskom parku u Tivtu, danas je obilježena 77. godišnjica potapanja razarača "Zagreb“ i pogibije te dvojice mornaričkih oficira.

Spasić i Mašera su 17.aprila 1941, ne priznajući kapitulaciju Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu i odbivši naređenje da brod predaju neprijatelju, žrtvujući svoje živote, digli u vazduh razarač „Zagreb“ i sa njim potonuli u Tivatskom zalivu.

Vijence na spomenik dvojici heroja položila je delegacija Mornarice VCG sa komandantom, kapetanom fregate Vesom Tomanovićem na čelu, delegacija Opštine i UBNOR-a Tivta predvođena gradonačelnicom dr Snežanom Matijevič, te predstavnici UBNOR-a Kotora, Bokeljske mornarice, Dječjeg saveza Tivta, OŠ „Drago Milović“ i MSŠ „Mladost“, Izviđačkog odreda „Nikola Đurković“ i Doma studenata „Spasić-Mašera“ iz Kotora. Prethodno je to uradila i delegacija OBNOR-a Tivta.

Brojnim okupljenim kod spomenika obratio se predsjednik UBNOR-a Tivta Dragiša Ćosović koji je podsjetio na Spasićevo i Mašerino djelo. Na mjestu potonuća razarača „Zagreb“ u uvali Brda u Tivtu, danas je sa plovila MVCG, položen i vijenac u more za stradale heroje.

Galerija

Bonus video: